Επί 70 χρόνια κρατά μια επιστημονική διαμάχη για την αυθεντικότητα του “Αρχαϊκού Μάρκου” (Archaic Mark), ενός χειρόγραφου κώδικα στις 44 σελίδες του οποίου περιλαμβάνονται τα 16 κεφάλαια του Ευαγγελίου του Μάρκου και ισάριθμες μικρογραφίες.

Στο παρελθόν, το βιβλίο θεωρήθηκε ως δημιούργημα του 14ου αι., συγγενές του Κώδικα του Βατικανού (4ος αι.) και τεκμήριο για έναν άγνωστο, παλαιότερο τύπο του γνωστού Ευαγγελίου. Θεωρήθηκε όμως και ως ένα πλαστό έγγραφο, επηρεασμένο από μια κριτική έκδοση της ελληνορθόδοξης Καινής Διαθήκης όπου είχαν συμπεριληφθεί και τμήματα του χειρογράφου του Βατικανού. Σήμερα, μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής την βιβλική αρχαιολόγο Margaret M. Mitchell έδειξαν ότι το σπάνιο χειρόγραφο ήταν απλώς πλαστό, δημιουργημένο μετά το 1874.

Στο αποτέλεσμα αυτό η δρ Mitchell έφτασε μετά από κωδικολογική εκτίμηση του εγγράφου αλλά και σύμπραξη με συντηρητές, παλαιογράφους και χημικούς που τέλεσαν αναλύσεις στα υλικά αλλά και τις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του. Έτσι η περγαμηνή που χρησιμοποιήθηκε στον “Αρχαϊκό Μάρκο” χρονολογείται μεταξύ του 1485 και του 1631, ενώ η επιπλέον γραφική ύλη αποτελείται από υλικά μη διαθέσιμα πριν τα μέσα του 19ου αι. Τέλος, το κείμενο είναι αναπαραγωγή της ελληνικής εκδοχής της Καινής Διαθήκης, σε έκδοση από τον Philipp Buttmann το 1860.

Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, ο κώδικας, που αγοράστηκε από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου το 1937, θα παραμείνει στη βιβλιοθήκη ως δείγμα πλαστού αντικειμένου και θα χρησιμοποιείται για τις ανάγκες των φοιτητών.

Πηγή: Science Daily, 15/09/09

Ζ.Ξ.