Ο άνθρωπος ξεκίνησε να αναπτύσσει πολύπλοκες τεχνικές επεξεργασίας της τροφής του πολύ παλαιότερα από ότι πιστευόταν μέχρι σήμερα. Αυτό τουλάχιστον δείχνει η αποκάλυψη λαξευμάτων από λίθινα εργαλεία 100.000 ετών σε σπήλαιο στη Μοζαμβίκη της Αφρικής, τα οποία περιείχαν ίχνη από δημητριακά και βολβούς.

“Πρόκειται για άλλη μια ένδειξη ότι το είδος μας, ο homo sapiens, ήταν ικανό να επιδείξει ένα σχετικό βαθμό πολυπλοκότητας στις πράξεις του”, δηλώνει ο ανασκαφέας δρ Julio Mercader, ερευνητής του Πανεπιστημίου Calgary, προσθέτοντας ότι μέχρι σήμερα θεωρούσαμε ότι τέτοια επεξεργασία στα φυτά ξεκίνησε στην Αφρική μόλις 20.000 χρόνια πριν. Οι τροφοσυλλέκτες λοιπόν άρχισαν να εκμεταλλεύονται το φυσικό περιβάλλον όχι στο τέλος της Εποχής των Παγετώνων αλλά στις απαρχές της.
Οι αποκαλύψεις άρχισαν το 2007 όταν ο δρ Mercader και η ομάδα του έφεραν στο φως εκατοντάδες λίθινα εργαλεία, πολλά ως φολίδες, σε σπήλαιο της βόρειας Μοζαμβίκης. Αρκετά έφεραν ίχνη καρπών και αρχαίων δημητριακών, τα οποία προφανώς επεξεργάστηκαν οι αρχαίοι κάτοικοι μετά τη συλλογή και τη μεταφορά τους στο σπήλαιο. Αυτή είναι και η αρχαιότερη καταγεγραμμένη επεξεργασία άγριων δημητριακών από τον άνθρωπο.

Η επεξεργασία των δημητριακών θεωρείται μάλιστα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα στην ανθρώπινη εξέλιξη καθώς η ενσωμάτωσή τους στην ανθρώπινη διατροφή απαιτεί τεχνική δεξιότητα, γνώση των ιδιοτήτων των ίδιων φυτών και άρα του φυσικού περιβάλλοντος.
Όμως η αρχαία αυτή γνώση μπορεί να έχει και θετικές συνέπειες στο σύγχρονο κόσμο. “H Αφρική έχει το μεγαλύτερο ποσοστό αυτοφυών δημητριακών από κάθε άλλη ήπειρο”, λέει ο ερευνητής εξηγώντας ότι τα δημητριακά αυτά αρκούν για να θεωρηθούν πιθανή λύση για την αντιμετώπιση της πείνας. Πρέπει εδώ να σημειθεί ότι ο δρ Mercader είναι από τους εισηγητές του νέου κλάδου της Aρχαιολογίας των Πρωευόντων (Primate Archaeology) ενώ έχει προσφέρει πλούσιο ανθρωπιστικό έργο στη Μοζαμβίκη στον τομέα της εκπαίδευσης.

Πηγή: Calgary Sun, 17/12/09

Z.Ξ.