Νέο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έχει το υπουργείο Πολιτισμού αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, η σύνθεσή του άλλαξε, αν και όχι καθ΄ ολοκληρίαν. Σε κάθε περίπτωση, ανοίγει έτσι ο δρόμος για την εκ νέου λειτουργία του ανωτάτου συμβουλίου αρχαιοτήτων, η οποία είχε διακοπεί από τον περασμένο Αύγουστο λόγω των εκλογών. Να σημειωθεί μάλιστα ότι αυτή τη στιγμή περιμένουν προς εξέταση περί τις 450 υποθέσεις, μεταξύ των οποίων πολλές που αφορούν πολίτες.

Η καθυστέρηση της επαναλειτουργίας του πάντως έχει πολλές αιτίες, μία από τις οποίες ήταν η αναμονή για τον διορισμό νέου ΓΓ του ΥΠΠΟ, υπό την αρμοδιότητα του οποίου βρίσκεται το ΚΑΣ. Αλλος λόγος ήταν η άρνηση ορισμένων μελών του προηγουμένου συμβουλίου να υποβάλουν την παραίτησή τους, παρ΄ ότι τους ζητήθηκε. (Υπενθυμίζεται ότι ο γενικός γραμματέας στο ΥΠΠΟ επί ΝΔ Χρήστος Ζαχόπουλος είχε αλλάξει το συμβούλιο εν μια νυκτί και με το «έτσι θέλω».)

Από τα δεκαεπτά μέλη του ΚΑΣ, πλην του προέδρου ο οποίος εκ του νόμου είναι ο εκάστοτε γενικός γραμματέας και ορισμένων ex officio μελών (νομικών συμβούλων και διευθυντών της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων), άλλαξαν έξι.
Οι νέοι, πολύ γνωστοί στον επιστημονικό χώρο, είναι οι Αριστέα Καββαδία, έφορος της 3ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (Χίος), Νίνα Κυπαρίσση, προϊσταμένη της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας, Ευγενία Χαλκιά, διευθύντρια της 26ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (Καλαμάτα), Αναστασία Τούρτα, επίτιμη διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, Διαμαντής Τριαντάφυλλος, επίτιμος διευθυντής Αρχαιοτήτων και Ηλίας Μαριολάκος, καθηγητής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εξάλλου στο Συμβούλιο παραμένουν οι Αλέκος Μάντης , έφορος Ακροπόλεως, Λίλλιαν Αχειλαρά, προϊσταμένη της 16ης Εφορείας Αρχαιοτήτων (Θεσσαλονίκη), Νίκος Σταμπολίδης, καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, διευθυντής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Λυδία Παλαιοκρασσά, καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Μανόλης Κορρές, καθηγητής Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ, Πάνος Βαλαβάνης, καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο Συμβούλιο συμμετέχουν επίσης οι Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, αναπληρώτρια προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Αλέξανδρος Θεοχαρόπουλος προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Εργων, και Αντώνιος Κλαδιάς, νομικός σύμβουλος του κράτους στο ΥΠΠΟ. Αναπληρωτές, τέλος, θα είναι οι Ξένη Αραπογιάννη , Κωνσταντίνος Γεωργάκης, Κωνσταντίνος Ζάχος , Αθανάσιος Νακάσης, Ιωάννα Τσιριγώτη-Δρακωτού, Ευγενία Γερούση, Αννα Μπανάκα, Μελίνα Φιλήμονος, Δημήτρης Αθανασούλης, Αλίκη Μουστάκα, Ελένη Τσοφοπούλου, Παυλίνα Καραναστάση, Αλκηστις Χωρέμη, Γιώργος Καραδέδος, Νότα Μποζάνη-Κούρου, Ν. Ζούρος.

Πηγή: Το Βήμα, 16/12/09