Η αινιγματική Σφίγγα, έμβλημα της Αιγύπτου και αντικείμενο θαυμασμού εκατομμυρίων τουριστών αλλάζει εμφάνιση και φωνή. Το μνημείο, στη σκιά του οποίου πραγματοποιείται ένα από τα διασημότερα προγράμματα Ήχος και Φως του κόσμου, φωτιζόταν για παραπάνω από τριάντα χρόνια με προβολείς πολύχρωμων φακών σε συγχρονισμό με μαγνητοφωνημένο κείμενο σε μια προσπάθεια να δοθεί η αίσθηση ότι η Σφίγγα μιλάει στο κοινό.

Σήμερα όμως, η Philips ανέπτυξε μια νέα τεχνολογία που επιτρέπει καλύτερα οπτικά και ηχητικά εφέ, ενώ συντελεί και στην προστασία του μνημείου.
Έτσι, το μνημείο εξοπλίστηκε με τρία ηλεκτρικά κυκλώματα που τροφοδοτούν φιλικούς προς το περιβάλλον προβολείς τύπου PAR 64. Με μια δυνατότητα γνωστή ως Dramatic Accent Lighting, οι προβολείς εστιάζουν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργούν σκιές που επιτρέπουν την καλύτερη προβολή των λεπτομερειών του υλικού του μνημείου. Το μικρό μέγεθος των προβολέων επίσης δημιουργεί αίσθηση κρυφού φωτισμού που έχει άμεσο αισθητικό αποτέλεσμα στο μνημείο, ενώ η βελτίωση και του ηχητικού συστήματος που χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, συμπληρώνει το όλο πρόγραμμα ανάπλασης. Τέλος, το θέαμα του Ήχος και Φως θα συμπληρώνουν κινούμενες εικόνες ιερογλυφικών, βασιλικών πορτρέτων και ονομάτων και άλλων εμβληματικών αιγυπτιακών μνημείων που θα προβάλλονται στην επιφάνεια των γειτονικών πυραμίδων με ένα σύστημα laser γνωστό ως Argon.

Αλλαγμένη και ανανεωμένη λοιπόν, η Σφίγγα περιμένει τους επισκέπτες της, για να τους διηγηθεί τις αρχαίες της ιστορίες κάτω από ένα νέο φως.

 

Πηγή: E-light bulbs, 02/12/09

Z.Ξ.