Σαρανταοκτάωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα, Τετάρτη, και αύριο οι έκτακτοι αρχαιολόγοι. Έχουν προγραμματίσει δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, την Τετάρτη, και στην Πλατεία Κλαυθμώνος, την Πέμπτη, οπότε και θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών.
Οι αρχαιολόγοι ζητούν την άμεση εξαίρεσή τους από τις περιοριστικές διατάξεις του Π.Δ. 164/2004 (24μηνο) καθώς, όπως υποστηρίζουν, αποτελεί ακύρωση επαγγελματικού δικαιώματος.
Επίσης, ζητούν την εφαρμογή της εργασιακής νομοθεσίας με μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και πληρωμή των μισθών όσων εργάζονται με δικαστικές αποφάσεις (ασφαλιστικά μέτρα), και την άμεση πλήρωση των οργανογραμμάτων των Υπηρεσιών και τη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων (επιστημονικό, τεχνικό, εργατοτεχνικό, φυλακτικό) «με διαφανείς διαδικασίες και αντικειμενικά κριτήρια».
«Τη στιγμή που το ΠΔ Παυλόπουλου στέλνει στο σπίτι τους αρχαιολόγους με 10 και 20 χρόνια προϋπηρεσίας γιατί τους απαγορεύει να δουλέψουν πάνω από 24 μήνες μετά το 2004, ανακοινώνεται ότι δε θα γίνει καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού το 2010. Κανείς δε μας λέει πώς θα λειτουργήσει η Αρχαιολογική Υπηρεσία, χωρίς το εξειδικευμένο επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό από την 1η Ιανουαρίου που θα τελειώσουν και οι τελευταίες συμβάσεις» τονίζουν οι αρχαιολόγοι.

Πηγή: in.gr, Newsroom ΔΟΛ, 2/12/09