«Η αρχαιολογία […] έχει γίνει ένα ιδεολογικό εργαλείο εθνικής και θρησκευτικής μάχης, η οποία πραγματοποιείται με τρόπο που διαφοροποιεί την ταυτότητα και το χαρακτήρα της πόλης και απειλεί να ανατρέψει τη σταθερότητά της.» . Το παραπάνω είναι ένα τμήμα από τη φετινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε. Ε.) σχετικά με την εξέλιξη του παλαιστινιακού προβλήματος, η οποία δημοσιοποιήθηκε στα τέλη Νοεμβρίου και προκάλεσε αίσθηση για τις αρνητικές παρατηρήσεις που διατυπώνονται εναντίον της ισραηλινής πλευράς σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι η πρώτη φορά που η ευρωπαϊκή έκθεση, που ανανεώνεται σε ετήσια βάση, δίνεται στη δημοσιότητα.

Μέσα στο κείμενο της έκθεσης αναφέρονται με λεπτομέρειες οι παρατηρήσεις που σημειώθηκαν από ευρωπαίους επιτετραμμένους στην Παλαιστινιακή Αρχή, και οι οποίες αφορούσαν την ανταπόκριση της ισραηλινής κυβέρνησης και του δήμου της Ιερουσαλήμ σε θέματα ασφάλειας, οικονομικής ευρωστίας, υγείας και παιδείας, αναφορικά με τους εβραϊκής και παλαιστινιακής εθνότητας κατοίκους. Η γενική παρατήρηση που προκύπτει από τα στοιχεία που συλλέχθηκαν υπαγορεύει ότι και οι ισραηλινές αρχές ενεργούν με σκοπό να επιφέρουν αλλαγές στον δημογραφικό χαρακτήρα του ανατολικού τομέα της Ιερουσαλήμ, όπου κατοικούν κυρίως Παλαιστίνιοι, έτσι ώστε να αποκοπούν οι δεσμοί του τμήματος αυτού με τη Δυτική Όχθη. Αποσοβείται έτσι η περίπτωση υλοποίησης κάποτε της σουηδικής πρότασης για την επίλυση του Παλαιστινιακού, όπου η ανατολική Ιερουσαλήμ προορίζεται για πρωτεύουσα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.

Στα πλαίσια της ισραηλινής εθνικιστικής δραστηριότητας τοποθετείται στην έκθεση και η διενέργηση ανασκαφών σε διάφορες περιοχές της πόλης – κυρίως γύρω από τον Λόφο του Ναού – όπου παρατηρείται ξεχωριστή έμφαση στον εβραϊκό χαρακτήρα των ευρημάτων. Είναι επίσης γνωστό ότι ορισμένα ανασκαφικά προγράμματα στηρίζονται οικονομικά από τις οργανώσεις Ateret, Cohanim και Elad, οι οποίες, σύμφωνα με την έκθεση, πρωτοστατούν στην αγορά κατοικιών σε παλαιστινιακές συνοικίες, για να τις μεταπωλήσουν αργότερα σε Εβραίους. Η δραστηριότητα αυτή εξηγείται και πάλι στα πλαίσια της προσπάθειας για απομάκρυνση συμπαγών παλαιστινιακών πληθυσμών από ιστορικές περιοχές της Ιερουσαλήμ.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, αλλά και άλλες διακρίσεις που γίνονται κατά της παλαιστινιακής κοινότητας σε θέματα οικοδομικής αδειοδότησης, υγειονομικής περίθαλψης και οικονομικής ενίσχυσης, η Ε.Ε. προτίθεται να προωθήσει μέτρα για την προάσπιση της παλαιστινιακής παρουσίας στην ανατολική Ιερουσαλήμ, ενώ ανοίγει και νέους διαύλους επικοινωνίας με εκπροσώπους της Παλαιστινιακής Αρχής.

Πηγή: Haaretz, 02/12/09

http://www.haaretz.com/hasen/spages/1132158.html

Ζ.Ξ.