Μια νεαρή γυναίκα που έζησε τον 6ο αι. μ.Χ. αντικρίζει και πάλι τον κόσμο χάρη στην εργασία ειδικών επιστημόνων που αποκατέστησαν το πρόσωπό της με βάση ανθρωπολογικό υλικό που προήλθε από τον τάφο της στο Changnyeong της Κορέας. Τα λείψανα της νεαρής γυναίκας είχαν εντοπιστεί μαζί με εκείνα τριών άλλων ανθρώπων (δύο γυναικών και ενός άνδρα) τον Δεκέμβριο του 2007. Η γυναίκα, όπως και οι υπόλοιποι νεκροί, ήταν τοποθετημένοι κάθετα, συστήνοντας ότι ήταν ακόλουθοι του ιδιοκτήτη του τάφου. Το σώμα του κύριου ένοικου έλειπε, ενώ οι σκελετοί, με μοναδική εξαίρεση εκείνον της γυναίκας, δεν σώθηκαν πλήρως, κάτι που συστήνει ότι ο τάφος είχε συληθεί σε μεταγενέστερη περίοδο.

Η πρωτοβουλία για αποκατάσταση του προσώπου της νεαρής ακολούθου προήλθε σύντομα μετά την αποκάλυψη, λόγω της καλής κατάστασης στην οποία βρέθηκαν τα οστά αλλά και των σημαντικών πληροφοριών που έδωσε η ανθρωπολογική εξέταση. «Σπάνια βρίσκουμε οστά της εποχής εκείνης σε τόσο καλή κατάσταση, καθώς το έδαφος της Κορέας είναι πολύ πλούσιο (ενν. σε φυσικά στοιχεία)», αναφέρει ο Lee Seong-jun, ερευνητής στο Ινστιτούτο Gaya, που πραγματοποίησε την έρευνα.

Η αποκατάσταση, είναι η πρώτη που πραγματώνεται στο έδαφος της Κορέας με στοιχεία καθαρά ανθρωπολογικά. Είναι αποτέλεσμα διετούς διεπιστημονικής εργασίας αρχαιολόγων, ανθρωπολόγων, ανατόμων, γενετιστών και χημικών, οι οποίοι προέβησαν και σε συμπεράσματα για τον τρόπο ζωής της νεαρής γυναίκας. Χαρακτηριστικά, τα δόντια της αποκάλυψαν τόσο την ηλικία της όσο και το γεγονός ότι τα χρησιμοποιούσε όχι μόνο για την τροφή της αλλά και κατά την εργασία της, ενώ η εξέταση έδειξε επίσης ότι περνούσε πολύ χρόνο γονατισμένη. Όπως και οι υπόλοιποι νεκροί του τάφου, τρεφόταν κυρίως με ρύζι, σιτάρι και κρέας, ενώ πέθανε από πνιγμό ή δηλητηρίαση. Αυτά είναι μόνο λίγες λεπτομέρειες από τη ζωή ενός ανθρώπου που έζησε στην αφάνεια αλλά η τύχη και η επιστήμη επέτρεψαν να αποτελέσει η ύπαρξή του ένα παράθυρο στην εποχή όπου έδρασε.

Πηγή: Joon Gang Daily, 26/11/09
http://joongangdaily.joins.com/article/view.asp?aid=2913088

Ζ.Ξ.