Ένας ιππέας καλπάζει για να βρει τη θέση του στην πομπή των Παναθηναίων- τη μεγάλη γιορτή προς τιμήν της θεάς Αθηνάς. Ένα λέιζερ αναζητά τον κατάλληλο συντηρητή για να καθαρίσει τη ζωφόρο, ενώ οι ανακατεμένοι λίθοι της αναζητούν τη θέση τους. Όλα αυτά στον διαδικτυακό τόπο http://www. parthenonfrieze.gr, που δημιούργησε το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.
Με ένα κλικ στην ιστοσελίδα, ο Παρθενώνας εμφανίζεται τρισδιάστατος και αποκαλύπτει τα μυστικά του με κατανοητό τρόπο, στα ελληνικά και τα αγγλικά. Μέσα από κείμενα και εικόνες τα παιδιά και οι επιστήμονες έχουν την ευκαιρία να δουν με λεπτομέρειες την αρχιτεκτονική και τον γλυπτό του διάκοσμο, χωρίς να λείπουν πληροφορίες για τα Παναθήναια, ερμηνείες για το τι απεικονίζει η ζωφόρος, αλλά και στοιχεία για τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη συντήρηση του γλυπτού διάκοσμου.
Πάνω στο τρισδιάστατο μοντέλο του Παρθενώνα ο χρήστης μπορεί να γνωρίσει τη ζωφόρο ανά πλευρά και να διαβάσει κείμενο που περιγράφει λεπτομερώς την παράσταση κάθε λίθου ή να δει τη ζωφόρο μέσα από τα επιμέρους θέματά της, όπως οι ιππείς, τα άρματα, οι θεοί.
Για όσους έχουν όρεξη για… παιδιές, η ψηφιακή αναπαράσταση προσφέρει παιχνίδια μνήμης μέχρι παζλ. Όσοι έχουν φιλοδοξίες συντηρητή με το ομοίωμα ενός λέιζερ μπορούν να καθαρίσουν τη ζωφόρο, ενώ όσοι έχουν καλλιτεχνικές τάσεις μπορούν να ζωγραφίσουν τις πλάκες της. Και στο animation «και ξαφνικά το άλογό μου έγινε μαρμάρινο» ένας από τους ιππείς «ζωντανεύει» και καλπάζοντας ψάχνει να βρει τη θέση του στην πομπή και όταν τη βρίσκει «μαρμαρώνει».
Η εφαρμογή για τη ζωφόρο του Παρθενώνα έγινε από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, από την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, τις Κ. Χατζηασλάνη και Ε. Καϊμάρα, και από το ΕΚΤ την Ε. Σαχίνη.

Πηγή: Τα Νέα, 25/11/09