«Χρυσό χτύπησε» πρόσφατα η αρχαιολογική σκαπάνη στο Ιράκ, καθώς αποστολή από τη χώρα εντόπισε εντυπωσιακό σε μέγεθος και περιεχόμενο τάφο της δυναστείας των Πάρθων.  Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων Abdulzahara al-Talaqani, τα ευρήματα είναι αρχαιότερα των 2.000 χρόνων ενώ ο τάφος, που καταλαμβάνει 306 τ.μ., είναι ο μεγαλύτερος της περιόδου των Πάρθων που έχει βρεθεί στο Ιράκ μέχρι σήμερα.

Χαρακτηριστικά, το μνημείο είναι πολυεπίπεδο ενώ οι όροφοί του επικοινωνούν μεταξύ τους με ειδικές κλίμακες. Όσο για τα αντικείμενα που βρέθηκαν στο εσωτερικό του τάφου, ο Talaqani διαβεβαιώνει ότι περιλαμβάνουν γυάλινα και κεραμικά που διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Σε γενικές γραμμές, τα αντικείμενα, που ο αριθμός τους φθάνει τα 216 περιλαμβάνουν αντιπροσωπευτικά δείγματα υψηλής τέχνης της περιόδου ακμής της αυτοκρατορίας των Πάρθων. Σύμφωνα με τον μεταβατικό επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων Qais Hassan, ο τάφος περιλαμβάνει ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά ενώ οι νεκροί είχαν ταφεί με τα προσωπικά τους αντικείμενα, “χρυσό, πολύτιμούς λίθους και κεραμική”. Για λόγους ασφαλείας, η ιδιαίτερη τοποθεσία του τάφου δεν έχει γνωστοποιηθεί στα μέσα ενημέρωσης.
Ιστορικά, οι Πάρθοι ήταν μια περσική δυναστεία που κυριάρχησε από το 247 π.Χ  μέχρι το 224 μ.Χ. στα εδάφη του σημερινού Ιράν αλλά και όλης της Μεσοποταμίας. Το όνομά τους προέρχεται από τη διάλεκτο που μιλούσαν, γνωστή ως Parthava. “Δεν είναι η πρώτη φορά που η σκαπάνη ξένων και ντόπιων αρχαιολόγων αποκαλύπτει θησαυρούς των Πάρθων. Αυτή τη φορά όμως η ιρακινή σκαπάνη έφερε στο φως τον μεγαλύτερο και εντυπωσιακότερο τάφο των Πάρθων, κάτι το οποίο μας εντυπωσίασε”, συμπληρώνει ο Hassan.

Πηγή: Αzzaman com., 19/11/09
http://www.azzaman.com/english/index.asp?fname=news2009-11-19kurd.htm

Z.Ξ.