Ίσως να μην υπήρξε διορισμός άλλου γενικού γραμματέα υπουργείου της παρούσας κυβέρνησης που να προκάλεσε περισσότερα θετικά σχόλια από αυτόν της κυρίας Λίνας Μενδώνη, ο οποίος ανακοινώθηκε χθες για το ΥΠΠΟ. Δεν είναι υπερβολή μάλιστα να λεχθεί ότι επικράτησε ευφορία στους ανθρώπους του πολιτισμού, οι οποίοι, γνωρίζοντας την κυρία Μενδώνη από την προϋπηρεσία της στην ίδια θέση κατά το διάστημα 1999-2004, έχουν ιδίαν αντίληψη σχετικά με την κατάρτιση, τις ικανότητες, την αποτελεσματικότητα αλλά και την ακεραιότητα της γενικής γραμματέως. Πόσο μάλλον όταν αυτό το υπουργείο ταλανίστηκε ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των απερίγραπτων επιλογών της κυβέρνησης της ΝΔ, με τραγικά, ως γνωστόν, αποτελέσματα. Πολλοί απορούν φυσικά γιατί θα έπρεπε να περάσει ενάμισης μήνας ώσπου να επιλεγεί η πλέον οφθαλμοφανής λύση, δεδομένης όμως της νέας διαδικασίας ανάδειξης γενικών γραμματέων και του τεράστιου αριθμού υποψηφιοτήτων, αυτό σημαίνει ότι η επιλογή του «νικητή» είναι η πλέον τεκμηριωμένη.

Γενική τώρα είναι η άποψη και όχι μόνο από φίλους αλλά και από εχθρούς- ότι η εργασιομανής και τελειομανής κυρία Μενδώνη, η οποία επιπλέον είναι βαθιά γνώστρια της δημόσιας διοίκησης και υπέρμαχος της διαφάνειας, θα προωθήσει άμεσα τα επείγοντα προβλήματα του υπουργείου που βρίσκονται στην αρμοδιότητά της. Η ίδια άλλωστε παρακολουθούσε από κοντά όσα συνέβαιναν όλα αυτά τα χρόνια στο υπουργείο Πολιτισμού. Η συνεργασία εξάλλου του νέου υπουργού με την «παλιά» γενική μπορεί να φέρει καλά αποτελέσματα, όχι μόνο λόγω της γνωριμίας τους αλλά και λόγω του γεγονότος ότι ο ανανεωτικός αέρας που φύσηξε στην οδό Μπουμπουλίνας με την παρουσία του κ. Π. Γερουλάνου μπορεί να μετατραπεί σε πράξεις χάρη και στην εμπειρία της κυρίας Μενδώνη. Ιδίως μάλιστα όταν η ίδια χαρακτηρίζεται για την πίστη της στην ιεραρχία, στην οργάνωση και στην τάξη.

Η Χιώτισσα την καταγωγή- αλλά γεννημένη στην Αθήνα- Λίνα Μενδώνη είναι δρ Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 1989 ερευνήτρια του Κέντρου Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Την περίοδο 1995-1998 ήταν επικεφαλής του διεπιστημονικού προγράμματος «Ιστορία του τοπίου και τοπικές ιστορίες. Από το φυσικό περιβάλλον στο πολιτιστικό τοπίο»η μελέτη του τοπίου ως πολιτιστικού αγαθού, μαζί με την ανάδειξη και διαχείριση του πολιτιστικού αποθέματος συγκαταλέγονται επίσης στα ενδιαφέροντά της- και το διάστημα 1994-1999 διετέλεσε ειδική επιστημονική σύμβουλος στο ΥΠΕΧΩΔΕ και στο υπουργείο Αιγαίου. Είναι μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και πολλών ελληνικών και διεθνών επιστημονικών οργανισμών, ενώ έχει συγγράψει βιβλία και άρθρα σχετικά με τον πολιτισμό και την αρχαιολογία.

Πηγή: Το Βήμα, Μ. Θερμού, 24/11/09