Χρέος τιμής απέναντι στο Μενέλαο Λουντέμη, χαρακτηρίζει η υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Θεοδώρα Τζάκρη, την αποκατάσταση του σπιτιού, στον Εξαπλάτανο Πέλλας, όπου ο συγγραφέας πέρασε τα παιδικά του χρόνια.
Το σπίτι έχει χαρακτηριστεί -με προεδρικό διάταγμα του 1985- διατηρητέο, όμως, 24 χρόνια μετά, παραμένει εγκαταλειμμένο και ετοιμόρροπο, εξαιτίας της αδυναμίας εξεύρεσης λύσης στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, αλλά και των πολλών συναρμοδιοτήτων φορέων και υπουργείων πάνω στο θέμα.
Η Θ. Τζάκρη γνωστοποιεί την πρόθεσή της, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς του νομού, να προωθήσει το θέμα στον υπουργό Πολιτισμού, Παύλο Γερουλάνο, εκφράζοντας τη βεβαιότητά της ότι, «θα το αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και θα δώσει με τη σειρά του την πρέπουσα λύση».
Ο Δήμος Εξαπλατάνου επικαιροποίησε πρόσφατα τη μελέτη για την αποκατάσταση του σπιτιού, σύμφωνα με την οποία ο προϋπολογισμός της δαπάνης για την εκτέλεση των απαιτούμενων εργασιών αποκατάστασης ανέρχεται στα 325.000 ευρώ.
Η ομάδα με θέμα «Σώστε το σπίτι του Μενέλαου Λουντέμη», που δημιουργήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, στον κοινωνικό ιστοχώρο δικτύωσης Facebook, μετά τη συνέντευξη της κόρης του Μενέλαου Λουντέμη, Μυρτώς, μετρά σήμερα 1.155 υποστηρικτές, από ευαισθητοποιημένους πολίτες, μέχρι βουλευτές, δημοσιογράφους, και προσωπικότητες από τους χώρους του θεάματος και της επιστήμης.

Α.Μ.

Πηγή: !2/11/09, www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠE
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_12/11/2009_307474