Μεγάλη δωρεά 10 εκατομμυρίων δολαρίων πραγματοποίησε το Ιδρυμα Vehbi Kοs της Κωνσταντινούπολης με αποδέκτη το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. Το αμερικανικό Μουσείο ανακοίνωσε ότι η τουρκική δωρεά θα αξιοποιηθεί για τον σχεδιασμό δύο νέων αιθουσών οθωμανικής τέχνης, οι οποίες θα είναι στο εξής γνωστές ως «Αίθουσες Οικογενείας Kos».
Οι νέες αίθουσες του Μητροπολιτικού Μουσείου θα περιλαμβάνουν έργα που δημιουργήθηκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ανάμεσα στις αρχές του 14ου και τις αρχές του 20ού αιώνα. Θα ενταχθούν στην πτέρυγα, που παρουσιάζει τέχνη από τις αραβικές χώρες, την Τουρκία, το Ιράν, την Κεντρική και τη Νότια Ασία. Τα εγκαίνια προβλέπονται για το 2011.
Σε δηλώσεις του, ο διευθυντής του Μητροπολιτικού Μουσείου Τόμας Π. Κάμπελ, ανέφερε ότι «οι Αίθουσες Οικογενείας Kos θα παρέχουν την πρώτη σφαιρική προσέγγιση στην πολυεπίπεδη οθωμανική κληρονομιά. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που -μέσω της προσφοράς της οικογενείας Kos με τη μακρά παράδοση στη φιλανθρωπία και την ανάδειξη του οθωμανικού πολιτισμού- θα είμαστε σε θέση να μεταδώσουμε αυτό το σημαντικό μήνυμα».
Η μία αίθουσα θα είναι αφιερωμένη στην οθωμανική Κωνσταντινούπολη και η άλλη αίθουσα στον ευρύτερο οθωμανικό κόσμο.

Πηγή: Καθημερινή, 10/11/09
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_2_10/11/2009_336629