Το σπίτι όπου έζησε και εργάστηκε ο Howard Carter, o Βρετανός αρχαιολόγος που έφερε στο φως τον φαραώ Tutankhamun και το θησαυρό του είναι πλέον και επίσημα τόπος αρχαιολογικής μνήμης.
Οι εργασίες για την ανακαίνιση του οικήματος, που βρίσκεται στο Luxor της Αιγύπτου, έγιναν υπό την αιγίδα του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της χώρας ως επακόλουθο του συνεχούς ενδιαφέροντος των επισκεπτών για τον Carter και το έργο του. «Χιλιάδες τουρίστες έρχονται καθημερινά και οι ξεναγοί τους δείχνουν το σπίτι του Carter. Πολλοί ρωτούσαν αν μπορούσαν να ρίξουν μια ματιά…» αναφέρει ο Mustapha Al-Wazeri, διευθυντής του χώρου της Κοιλάδας των Βασιλέων για την ανάγκη ανάπλασης του πλινθόκτιστου οικήματος σε χώρο τιμής στον αρχαιολόγο.
Μετά την πρόσφατη ανακαίνισή του το οίκημα είναι ανοικτό για τους λάτρεις της αρχαιολογικής πράξης, για τους οποίους ο Carter συνεχίζει να αποτελεί πηγή έμπνευσης για την αποφασιστικότητα, την επιμονή, την οργάνωση και την ικανότητά του, που οδήγησε τελικά, μέσα και από τη συνεργασία του με τον αρχαιόφιλο αριστοκράτη Λόρδο Carnarvon, στην εντυπωσιακότερη αρχαιολογική αποκάλυψη του 20ου αιώνα. Πράγματι, το νέο μουσείο περιέχει φωτογραφίες από τις ανασκαφές του τάφου, εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας αλλά και προσωπικά αντικείμενα του Carter, ο οποίος έζησε εκεί από το 1922 μέχρι και το 1931, οπότε και ολοκλήρωσε τη μελέτη του υλικού της ανασκαφής.
« Ο προ-προπαππούς μου ήταν τόσο επίμονος στην αναζήτηση καλαίσθητων αντικειμένων και ο Howard Carter ήταν τόσο οργανωμένος και τόσο μεγάλος σχεδιαστής και επιστήμονας» ανέφερε σε δήλωσή του ο σημερινός Λόρδος Carnarvon, τρισέγγονος του εμπνευστή της ανασκαφής, ο οποίος είχε προσλάβει τον Carter στην προσπάθειά του να εντοπίσει τον τάφο του σχετικά άσημου μέχρι τότε φαραώ. Ο σημερινός Λόρδος Carnarvon και η οικογένειά του ήταν από τους πρώτους επισκέπτες του νέου μουσείου, μαζί με τον Stuart Carter, τον ανιψιό του διάσημου αρχαιολόγου, ο οποίος δήλωσε: «Ο Howard διέθετε μια αφοσίωση στην εφαρμογή των επιστημονικών τεχνικών της εποχής του στα ευρήματα».

Πηγή: BBC News, 04/11/09

http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/8342428.stm

Ζ.Ξ.