Απεικονίσεις αγγείων με θαλασσινές μορφές, τα οποία ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο, θα αποτελέσουν την αφετηρία για ένα υπέροχο ταξίδι σε πανάρχαιους μύθους για τους επισκέπτες του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».
Η πλούσια πανίδα της θάλασσας, καθώς και πλήθος θεών και ηρώων, που αποτελούν ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για την τέχνη και τη λογοτεχνία από την Αρχαιότητα έως τις μέρες μας, παρουσιάζονται μέσα από αναπαραστάσεις της αρχαίας κεραμικής στο πλαίσιο της έκθεσης «Η θάλασσα θεών, ηρώων και ανθρώπων στην αρχαία ελληνική τέχνη» που διοργανώνει το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού σε συνεργασία με την Αλίκη Σαμαρά-Kauffmann.
Τα αυθεντικά αγγεία με τις θαλασσινές σκηνές βρέθηκαν κυρίως στην Ετρουρία κατά τη διάρκεια ανασκαφών το 19ο αιώνα, προκαλώντας το θαυμασμό των αρχαιολόγων. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στο Λούβρο, με αποτέλεσμα να μην είναι ευρέως γνωστά στο ελληνικό κοινό. Παρόλο που τα αυθεντικά έργα απουσιάζουν, οι μεγάλων διαστάσεων απεικονίσεις τους σε συνδυασμό με την εξαιρετική ποιότητα των φωτογραφιών επιτρέπουν στον επισκέπτη να διακρίνει λεπτομέρειες του αρχαίου σχεδίου, συχνά δυσδιάκριτες με γυμνό μάτι. Επιπλέον, ο πλούτος της έγχρωμης εικόνας αναδεικνύει τις ιδιαιτερότητες της τεχνοτροπίας, κάνοντας εφικτή τη ρεαλιστική θέαση της αναπαράστασης.
Η έκθεση θα εγκαινιαστεί σήμερα με διάλεξη της αρχαιολόγου Αλίκης Σαμαρά-Kauffmann, Ειδικής Συνεργάτιδας στο τμήμα Ελληνικών, Ρωμαϊκών και Ετρουσκικών Αρχαιοτήτων του Μουσείου του Λούβρου, με θέμα «Ταξίδια στην αρχαία ελληνική κεραμική: Μύθος και πραγματικότητα».
Η έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 20 Ιανουαρίου 2010, τελεί υπό την αιγίδα του Μορφωτικού Τμήματος της Γαλλικής Πρεσβείας, ενώ ο σχεδιασμός και η υλοποίησή της έγιναν με τη συμβολή του συλλόγου «Elia» και την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου.

«Ελληνικός Κόσμος»
Ο «Ελληνικός Κόσμος», το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, εγκαινιάστηκε το 1998 και έχει κλείσει 11 χρόνια δημιουργίας και προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της Αθήνας. Στο διάστημα αυτό ο «Ελληνικός Κόσμος» έχει αναδειχθεί ο πρώτος χώρος στην Ελλάδα σε επισκέψεις μαθητών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα, έχει καθιερωθεί ως ένα υπερσύγχρονο πολιτιστικό κέντρο και μουσείο, όπου ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό μέσα από διαδραστικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, περιηγήσεις Εικονικής Πραγματικότητας και ντοκιμαντέρ, συνδυάζοντας άρτια την ιστορική πληροφορία με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές. Το Δεκέμβριο του 2006 εγκαινιάστηκε η «Θόλος», το νέο υπερσύγχρονο θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας, ενώ το Μάρτιο του 2008 ξεκίνησε τη λειτουργία του το «ΘΕΑΤΡΟΝ».