Την παρουσία του στην αρχαιολογική πραγματικότητα της Αιγύπτου για πολλά ακόμη χρόνια φαίνεται ότι εξασφάλισε ο γενικός γραμματέα του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της χώρας, Zahi Hawass. Σύμφωνα με πληροφορία που δημοσιεύτηκε τo Σάββατο 31 Οκτωβρίου στον επίσημο πληροφοριακό ιστότοπο του αιγυπτιακού κράτους Egypt State Information Service, ο πανίσχυρος άνδρας της αρχαιολογίας στην Αίγυπτο αναγορεύτηκε σε υφυπουργό πολιτισμού της χώρας του μετά από εντολή του Προέδρου Hosni Mubarak. Η πληροφορία επιβεβαιώνεται από μακροσκελές δημοσίευμα στον ιστότοπο του ίδιου του Hawass, drhawass.com, όπου σε πρώτο πρόσωπο, ο αρχαιολόγος πληροφορεί το κοινό για τη θέση του, τις προοπτικές του αλλά και την αναπάντεχη εξέλιξη που πήραν τα πράγματα γι αυτόν και το μέλλον του στην αρχαιολογία της Αιγύπτου.
Σύμφωνα με το όριο ηλικίας που θέτει για τους λειτουργούς του το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχαιοτήτων, ο Hawass θα έπρεπε να έχει απομακρυνθεί από τη θέση του γενικού γραμματέα μέχρι τον επόμενο Μάιο. Αντίθετα, η θητεία του υφυπουργού, όπως και του υπουργού, δεν περιορίζεται βάσει ορίων ηλικίας, κάτι που σημαίνει ότι ο διάσημος για τη δραστηριότητα αλλά και την παρουσία του στα media αρχαιολόγος θα συνεχίσει την πολυσχιδή δράση που έχει ξεκινήσει μέσα από προγράμματα προστασίας και διαχείρισης της αιγυπτιακής πολιτιστικής κληρονομιάς (αναστηλώσεις, συντήρηση μνημείων, δημιουργία και ανακαίνιση μουσείων, επαναπατρισμός αρχαιοτήτων) για όσο διάστημα του είναι δυνατόν.
Έτσι, στο δημοσίευμα του drhawass.com αναφέρεται με γλαφυρό τρόπο πώς ο Πρόεδρος Mubarak, μετά από προβληματισμό για την επικείμενη λήξη της θητείας του Ηawass ως γενικού γραμματέα, προχώρησε σε προσωπικό τηλεφώνημα όπου ανακοίνωσε στον έκπληκτο αρχαιολόγο τις προθέσεις του για την αναγόρευσή του στη θέση του υφυπουργού πολιτισμού.
Όπως δηλώνει στον ιστότοπό του ο Hawass, oι εξελίξεις αυτές θα του δώσουν τη δυνατότητα να συνεχίσει τη δουλειά του, ειδικά στη δημιουργία μουσείων και προγραμμάτων εκπαίδευσης διαχείρισης αρχαιολογικών χώρων, ενώ εκφράζει την εκτίμησή του στον Πρόεδρο που τον τίμησε με τον νέο του τίτλο.

Ζ.Ξ