Antikensammlung, Staatliche Museen zu Berlin – Stiftung Preußischer Kulturbesitz, Bilddatenbank Friederichs, www.smb.museum/friederichs, 2007
Βάση δεδομένων, ψηφιακές εικόνες, ηλεκτρονικό βιβλίο
Γερμανικά

Ο ιστότοπος παρουσιάζει τη βάση δεδομένων 3.500 περίπου επιλεγμένων έργων της Συλλογής Χαλκών της Συλλογής Αρχαιοτήτων του Βερολίνου, με την επιστημονική και την εικονογραφική τους τεκμηρίωση. Πρόκειται για την αρχική συλλογή χαλκών, όπως ήταν έως το 1871.

Περιλαμβάνει αναζήτηση με πλήρες κείμενο και κριτήρια στις πληροφορίες για τα καταγεγραμμένα έργα (αριθμό ευρετηρίου, τίτλο, υλικό, είδος, προέλευση, βιβλιογραφία, κατάσταση, κ.ά.), ποικίλες επιλογές εμφάνισης των αποτελεσμάτων και των συνοδευτικών εικόνων των έργων αλλά και δυνατότητες «προσωπικής χρήσης», όπως η εξαγωγή τους σε φάκελο επιλεγμένων έργων (Datenbank και Hilfe με τις οδηγίες για την αναζήτηση).
Τη βάση δεδομένων συμπληρώνει το πλήρες κείμενο του αναλυτικού καταλόγου της αρχικής αυτής συλλογής από τον Carl Friederichs (1871), που παρουσιάζεται με τη μορφή εικόνων των σελίδων, τις οποίες ο αναγνώστης μπορεί να ξεφυλλίσει (Originaltext).
Παρέχονται επίσης συνοπτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα τεκμηρίωσης και παρουσίασης της συλλογής στο διαδίκτυο (2004-2007), με επιστημονικούς υπεύθυνους τον καθ. Wolf-Dieter Heilmeyer και τον δρα Norbert Franken και χρηματοδότηση της Γερμανικής Επιτροπής Ερευνών (Deutsche Forschungsgemeinschaft, DFG) (Projektinformation).

Η δικτυακή βάση δεδομένων αντλεί δυναμικά τις πληροφορίες από το σύστημα μουσειακής τεκμηρίωσης που χρησιμοποιείται στη Συλλογή Αρχαιοτήτων Βερολίνου (MuseumPlus), ειδική εφαρμογή του οποίου επιτρέπει την παρουσίαση των επιλεγμένων πληροφοριών για τα έργα στο διαδίκτυο (eMuseumPlus).

Κ.Χ.