Εδώ και δύο μόλις ημέρες, ένας νέος φορέας που στοχεύει να φέρει σε επαφή το ελληνικό κοινό με τον αρχαίο αιγυπτιακό πολιτισμό ξεκίνησε και επίσημα τη δραστηριότητά του. Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Αιγύπτου είναι μια αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία με βασικούς στόχους τη συστηματική γνωριμία του ευρέος κοινού με την αρχαία Αίγυπτο αλλά και την προώθηση της μελέτης των ποικίλλων πτυχών του αιγυπτιακού πολιτισμού στη χώρα μας. Όπως μας κοινοποίησε ο ιδρυτής και πρόεδρος του νέου φορέα, Αιγυπτιολόγος δρ Βασίλης Χρυσικόπουλος, ως σκοποί της Εταιρείας με βάση το επίσημο καταστατικό ορίζονται η δημιουργία Βιβλιοθήκης Αιγυπτιακών Σπουδών, η διοργάνωση συνεδρίων και επιμορφωτικών σεμιναρίων για παιδιά και ενήλικες, η έκδοση σχετικών συγγραμμάτων και η συνεργασία με αντίστοιχους συνδέσμους, ομάδες και επιστημονικές εταιρείες του εξωτερικού. Στη Βιβλιοθήκη, που πρόκειται να ιδρυθεί εντός των ορίων του νομού Αττικής, θα περιλαμβάνονται εκδόσεις σχετικές με την ίδια την Αίγυπτο αλλά και τις διαπολιτισμικές επαφές της με την Ελλάδα και τις περιοχές της Εγγύς Ανατολής, ενώ προβλέπεται και μελλοντική συνεργασία με τα πανεπιστήμια της χώρας μας. Από την άλλη πλευρά, στα εκπαιδευτικά σεμινάρια θα περιλαμβάνονται διδασκαλία ιερογλυφικών, εισαγωγικά μαθήματα Αιγυπτιολογίας για ενήλικες και προγράμματα για παιδιά οργανωμένα από ειδικούς μουσειοπαιδαγωγούς. Οι πόροι της Εταιρείας προέρχονται από χορηγίες και δωρεές, από τις ετήσιες συνδρομές των μελών και από τα έσοδα των εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών προγραμμάτων.

Το στίγμα της δραστηριότητας της νέας Εταιρείας δίνεται από την ανακοίνωση της πρώτης σειράς εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Με διοργανώτρια την αρχαιολόγο, μουσειοπαιδαγωγό και συγγραφέα Σοφία Γιαλουράκη, η σειρά περιλαμβάνει έξι προγράμματα που θα πραγματοποιηθούν από τις 12 Δεκεμβρίου του 2009 μέχρι και τις 8 Μαΐου του 2010 στο Κέντρο Προσχολικής Εκπαίδευσης Λίλιαν Λύκου (Αγ.Παρασκευής 24, Βύρωνας). Τα προγράμματα απευθύνονται σε παιδιά Δημοτικού και τους ενήλικους συνοδούς τους και περιλαμβάνουν ανάπτυξη θεμάτων για τα παιδιά από την κυρία Γιαλουράκη και παρουσιάσεις των θεμάτων αυτών με PowerPoint από τον δρα Χρυσικόπουλο για τους ενήλικες. Με την ευκαιρία της πρόσφατης ίδρυσης της Εταιρίας, η είσοδος είναι δωρεάν για το μήνα Δεκέμβριο ενώ επιβάλλεται η κράτηση θέσεων.

Περισσότερες πληροφορίες για την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Αιγύπτου και τα προγράμματά της και για συνδρομές και κρατήσεις θέσεων δίνονται στο τηλέφωνο 6944424926 και στo e-mail etaireia.aigyptou@gmail.com.

Ζ.Ξ.