Για δύο ημέρες το Aberdeen της Σκωτίας θα είναι το κέντρο των εξελίξεων στην αρχαιολογία της βόρειας Ευρώπης. Ειδικοί στην παλαιονορδική μυθολογία, όπως είναι γνωστοί στους ειδικούς οι μύθοι των Βίκινγκς, αναμένονται να καταφτάσουν σήμερα από όλο τον κόσμο στην πόλη, στα πλαίσια σημαντικού διεθνούς συνεδρίου υπό την αιγίδα του Κέντρου Σκανδιναβικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Aberdeen. Αποστολή τους η εξέταση παλαιών και νέων στοιχείων που σχετίζονται με την αντίληψη του υπερφυσικού στους Βίκινγκς: αρχαιολογικά δεδομένα, γραπτές πηγές αλλά και έμμεσες μαρτυρίες που απορρέουν από τα τοπωνύμια και τη λαϊκή κουλτούρα των βρετανικών νησιών, της Ισλανδίας και των σκανδιναβικών και γερμανικών χωρών. Σκοπός τους ο σχηματισμός ενός νέου μεθοδολογικού μοντέλου έρευνας μέσα από τη μελέτη ενός ζωτικού στοιχείου του πρώιμου σκανδιναβικού ιστορικο-πνευματικού πολιτισμού, της παγανιστικής μυθολογίας. Και προσδοκία τους ο επαναπροσδιορισμός της ιστορίας και του πολιτισμού των κατοίκων αυτών της βόρειας Ευρώπης μέσα από την επιστημονική σύμπραξη αρχαιολόγων, ανθρωπολόγων, φιλολόγων, γλωσσολόγων, ιστορικών, λαογράφων και εθνολόγων.

Πηγή έμπνευσης του μουσουργού Wagner και του λογοτέχνη Tolkien αλλά και για ορισμένες από τις ακραίες εθνικιστικές θεωρίες του Hitler, η παλαιονορδική μυθολογία επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τη λαϊκή φαντασία και κατ’ επέκτασιν το σύγχρονο πνευματικό πολιτισμό. Οι βασικές θεωρίες όμως για τις σκανδιναβικές παγανιστικές δοξασίες θεμελιώθηκαν μόλις τη δεκαετία του 60’ επάνω σε δεδομένα που πηγάζουν από τη σκανδιναβική εποποιία. Σύμφωνα με τον καθηγητή Stefan Brink, επικεφαλής της έδρας σκανδιναβικών σπουδών στο Aberdeen: «οι κύριες πηγές ήταν το έπος Edda, του Ισλανδού ιστορικού του 13ου αι. μ.Χ. Snorri Sturlson και διάφορα παλαιονορδικά ποιήματα».

Σήμερα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Μόλις το 2005 διοργανώθηκε στη Δανία διεθνές συνέδριο για την πρόοδο των σπουδών στην παλαιονορδική μυθολογία. Όπως συμπληρώνει ο καθηγητής Brink, « Ιστορικοί της λογοτεχνίας και της θρησκείας αντιμετωπίζουν τις πηγές με νέα, πιο ανθρωπολογική ματιά, οπότε διατυπώνονται νέα ερωτήματα και λαμβάνονται νέου τύπου πληροφορίες.» ενώ συνεχίζει: «Χάρη κυρίως στην αρχαιολογία, έχουν εμφανιστεί νέες πληροφορίες και ιδέες. Για παράδειγμα, στοιχεία για τις τελετές ταφής στους Βίκινγκς συστήνουν ότι οι Βίκινγκς δεν είχαν καθιερωμένη θρησκεία αλλά είχαν συνδυάσει διάφορες πνευματικές δοξασίες τις οποίες αναπαρίσταναν κατά τα νεκρικά τους δρώμενα.». Στους κύκλους του συνεδρίου αναφέρεται επίσης ότι αναμένεται να αλλάξει η αντίληψη και για βασικά πρόσωπα της σκανδιναβικής μυθολογίας, όπως οι θεοί Odin και Freya. «Όλες οι ενδείξεις και οι επαναπροσδιορισμοί μας παρακινούν να ξαναγράψουμε την ιστορία του παρελθόντος» συμπληρώνει ο καθηγητής Brink.

Πηγή: ΒΒC, 21/10/2009

http://www.archaeologynews.net/story.asp?ID=513468&Title=Conference%20sees%20Viking%20invasion

Ζ.Ξ.