Ένα άγαλμα το σκάει από το Αρχαιολογικό Μουσείο. Βγαίνει στην Πατησίων και παίρνει δρόμο! Το άγαλμα του Απολλόδωρου, Αθηναίου νέου, γιου του Εργοτίμου των Κεκροπιδών, που αποκαλύφθηκε το 2004 λίγο πριν από τους Αγώνες της Αθήνας στις ανασκαφές του Μετρό, την κάνει. Πρόκειται για ένα εικαστικό δρώμενο βασισμένο στο θεατρικό ποιητικό έργο «Ο νέος των Αθηνών» του Φώντα Λάδη.
Το ζωντάνεμα του νέου σμιλευμένου στο μάρμαρο συντελέστηκε χάρη στον έρωτα μιας νεαρής Γαλλίδας αρχαιολόγου, της Ζακλίν Ντιμπό που είναι συμπρωταγωνίστρια στο νέο αυτό θεατρικό- ποιητικό έργο του Φώντα Λάδη.
Το χάπενινγκ, πρώτο του είδους, μέσα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, έγινε στο πλαίσιο μιας παρουσίασης του έργου του συγγραφέα- που ήδη εκδόθηκε σε βιβλίο και στα γαλλικά- για το οποίο ετοιμάζονται παρόμοιες παρουσιάσεις στο εξωτερικό.
Ο Φώντας Λάδης προτίμησε το στοιχείο της αισθητικής έκπληξης στην παρουσίαση. Συνεργάτες του, ο εικαστικός Πάνος Παπαδολιάς που είχε τη γενική ιδέα, ο χορογράφος Φώτης Νικολάου που υποδύθηκε το άγαλμα, ο κινηματογραφιστής Τζαννέτος Κομηνέας και οι ηθοποιοί Ηλέκτρα Νικολούζου και Θανάσης Γεωργίου. Η παράσταση συνοδεύτηκε από μουσική των Άρβο Παρτ, Φίλιπ Γκλας και Μίχαλι Βιγκ. Ο χώρος που διαδραματίζεται η ιστορία του νέου των Αθηνών είναι εκτός από το Αρχαιολογικό Μουσείο, η Ακρόπολη, άλλες τοποθεσίες της Αθήνας, το Λούβρο, αλλά και το Βρετανικό Μουσείο.
«Ο βασικός καμβάς του έργου που πραγματεύεται τη δύναμη της αγάπης και την προσπάθεια κατάργησης των δεσμών του Χρόνου, προσφέρεται για τη μετατροπή του σε όπερα, χορόγραμμα, κινηματογραφικά μιούζικαλ, ακόμη και σε κόμικ», σημειώνει ο Φώντας Λάδης.

Πηγή: Τα Νέα, 21/10/09