Αρχαιολογικές ανασκαφές στο βόρειο τμήμα του σχολείου Iz al-Din al-Qassam κοντά στο αρχαίο ρωμαϊκό θέατρο της πόλης Jableh, στην ευρύτερη περιοχή της Latakia στη Συρία, οδήγησαν στην αποκάλυψη μεγάλου ρωμαϊκού λουτρού.
Σύμφωνα με τον Ibrahim Kheir Beik, Διευθυντή Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Jableh, το κτίσμα είχε εμβαδό 725 τ.μ. Η τοιχοποιία του κτιρίου ήταν επιμελημένη, από ασβεστολιθικούς δόμους διαστάσεων 1,16 x 0,60 μ. Πρόκειται για μια τεράστια αρχιτεκτονική μονάδα η οποία περιστοιχιζόταν από προστατευτικό τοίχο πλάτους 2,10 μ. στο Β. και Ν. τμήμα της. Η κατασκευή περιλάμβανε πολλούς χώρους, ο σημαντικότερος από τους οποίους ήταν μια αίθουσα με ημικυκλική δεξαμενή που αποτελούσε το εσωτερικό λουτρό. Η αίθουσα αυτή συνδεόταν με μια άλλη απ’ όπου, μέσω σωληνώσεων, εισερχόταν θερμός αέρας. Στο Α. τμήμα του κτιρίου ήρθε στο φως μεγάλη ορθογώνια δεξαμενή, ενώ μια μικρότερη αποκαλύφθηκε στο Β. τμήμα του. Οι αίθουσες είχαν μαρμάρινα δάπεδα με κανάλια για την εισροή θερμού αέρα, ενώ το δάπεδο θερμαινόταν μέσω άλλων σωληνώσεων που συνδέονταν με εστίες στο Α., Ν. και Δ. τμήμα του κτιρίου. Στο Β. τμήμα του λουτρού, γύρω από το κυρίως δωμάτιο, υπήρχαν έξι αίθουσες, μία από τις οποίες είχε δάπεδο κοσμημένο με μωσαϊκά. Ο χώρος αυτός έδωσε άφθονα κινητά ευρήματα μεταξύ των οποίων κεραμικό σκύφο ερυθρού χρώματος, κύπελλα, τμήματα γυαλιού, όστρακα και τμήματα λύχνων. Σε βράχους Ν.Δ. του κτιρίου βρέθηκε λαξευμένο τμήμα του αποχετευτικού συστήματος του λουτρού, το οποίο πιστεύεται ότι ανήκε στο κύριο αποχετευτικό δίκτυο της πόλης. Λίθινος αποχετευτικός σωλήνας αποκαλύφθηκε επίσης στην αίθουσα με το μωσαϊκό δάπεδο.
Το λουτρό βρέθηκε σε ένα χώρο γνωστό για το αρχαιολογικό του ενδιαφέρον. Συνολικά η θέση έχει  έκταση έξι στρέμματα και περιλαμβάνει δείγματα εντατικής ανοικοδόμησης σε διαδοχικές χρονικές περιόδους: οθωμανική, μαμελουκική, βυζαντινή, ρωμαϊκή και ελληνιστική. Από την πρωιμότερη αυτή φάση (3ος-1ος αι. π.Χ.) σώζονται μάλιστα ερείπια φρέατος καθώς και κτίσμα όπου φαίνεται ότι στεγαζόταν ραφείο. Από πλευράς κινητών ευρημάτων η θέση έχει δώσει μέχρι σήμερα όστρακα από κύπελλα και άλλα κεραμικά αγγεία, χάλκινα νομίσματα φοινικικής, ελληνιστικής, ρωμαϊκής, βυζαντινής και Ισλαμικής περιόδου, οστέινες πόρπες και ένα χρυσό περιδέραιο.
Μέχρι σήμερα μόνο δύο από τα έξι στρέμματα του χώρου έχουν ανασκαφεί. Τα ευρήματα λοιπόν αυτά φαίνεται ότι είναι μόλις ένα μικρό δείγμα του πλούτο της θέσης, αλλά και της συνεχούς ακμής της για περίπου 2.300 χρόνια.

Πηγή: ΑΝΙ, 18/10/2009

http://www.thaindian.com/newsportal/health/archaeologists-uncover-ancient-roman-bath-in-syria_100262228.html

Ζ.Ξ.