Σύμφωνα με ανακοίνωση του αιγυπτιακού Υπουργείου Πολιτισμού, αρχαιολόγοι που εργάζονταν στο χώρο της αρχαίας Τάνιδας, στην περιοχή San el-Hagar του Α. Δέλτα του Νείλου, αποκάλυψαν πρόσφατα μια τεχνητή λίμνη σε άμεση γειτνίαση με τον φαραωνικό ναό της θεάς Μut. Πρόκειται για τεχνητή κατασκευή από ασβεστολιθικούς δόμους, μήκους 15 μ. και πλάτους 12 μ., η οποία σώζεται σε καλή κατάσταση. Η αρχαιολογική ομάδα κατόρθωσε να εντοπίσει την κατασκευή σε βάθος 12 μ. από την επιφάνεια του εδάφους στο εσωτερικό του ιερού τεμένους της Μut, αρχαίας βασίλισσας-θεάς, μυθικής συζύγου του θεού Amun και προστάτιδας τη βασιλικής ιδεολογίας.
Ιστορικά, η Τάνιδα υπήρξε πρωτεύουσα της Αιγύπτου ως έδρα της 21ης φαραωνικής δυναστείας (1077-943 π.Χ.). Ως διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο, η πόλη είχε εξοπλιστεί έτσι ώστε να αναπαράγει ιδεολογικά τη σημασία που είχε για την Αίγυπτο η πόλη των Θηβών, στο σημερινό Luxor, η οποία αποτέλεσε το κέντρο της βασιλικής-θρησκευτικής ιδεολογίας της Αιγύπτου κατά το Νέο Βασίλειο. Έτσι, στην Τάνιδα τιμώνταν οι θεοί των Θηβών, η τριάδα-οικογένεια Αmun- Mut- Khons. Και όπως και στις Θήβες, έτσι και εδώ, το τέμενος της Mut χαρακτηριζόταν από την ύπαρξη ιερής λίμνης, η οποία αποκαλύφθηκε το 1928. H λίμνη που ήρθε φέτος στο φως είναι η δεύτερη στο εσωτερικό του τεμένους.
Από τον 19ο αι., οι ανασκαφές στην Τάνιδα έχουν δώσει συγκλονιστικά ευρήματα, μεταξύ των οποίων οι ασύλητοι τάφοι των βασιλέων της 21ης Δυναστείας, διάφορα μνημειακά κτίσματα και μια τεράστια ομάδα γλυπτών. Δεν είναι περίεργο ότι η θέση ταυτίστηκε στην κινηματογραφική φαντασία με το χώρο όπου ήταν κρυμμένη η Κιβωτός της Διαθήκης, στην ταινία «O Ιντιάνα Τζόουνς και οι Κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού» (1981). Φαίνεται ότι έχουμε πολλά ακόμα να μάθουμε για την Τάνιδα, η οποία συνεχίζει να μας εκπλήσσει με ολοένα περισσότερα νέα ευρήματα από μέρους της αρχαιολογικής έρευνας.

Πηγή: TE/HGH, 15/10/09

http://www.presstv.ir/detail.aspx?id=108763&sectionid=3510212

Z.Ξ.