Συγκλονιστική τροπή είχαν πάρει οι εργασίες για την επέκταση του ενοριακού οικήματος στην πόλη Kercem, στο Gozo της Μάλτας το 2008, όταν η σκαπάνη των εργατών αποκάλυψε αρχαίους τάφους στα θεμέλια του κτιρίου, που βρισκόταν σε άμεση γειτνίαση με τον ιερό ναό της περιοχής. Τη σκυτάλη των εργασιών στο χώρο έλαβε σύντομα η Ανώτατη Αρχή Επίβλεψης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της χώρας, η οποία διενήργησε συστηματική ανασκαφή από τον Ιούλιο του 2009. Μόλις χτες, η αρχαιολογική ομάδα, που εργάστηκε με επικεφαλής τον Anthony Pace, ανακοίνωσε τα ευρήματά της, τα οποία αντανακλούν πτυχές μιας σημαντικής περιόδου της μαλτέζικης προϊστορίας που εκτείνεται από το 3000 μέχρι το 2500 π.Χ .

Οι τάφοι ανήκουν στον λαξευτό θαλαμοειδή τύπο (rock-cut). Ο τρόπος κατασκευής τους μαρτυρά τη χρήση τεχνικών λάξευσης παρόμοιων με εκείνες που σημειώνονται στον περίφημο υπόγειο λαβύρινθο Hal Saflieni. Ίχνη των τρυπάνων και των μοχλών που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη λάξευση είναι ακόμα ορατά στα τοιχώματα των ταφικών θαλάμων, τα οποία στο τέλος λειάνθηκαν πιθανόν με χαλίκια.

Σύμφωνα με τη μελέτη της κεραμικής που βρέθηκε στους τάφους, ο χώρος χρονολογείται κατά τη λεγόμενη περίοδο Tarxien, δηλαδή γύρω στο 3000-2500 π.Χ. Μετά τη χρήση τους, οι τάφοι φαίνεται ότι παρέμειναν ασύλητοι για 5.000 χρόνια. Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι κάποια παρέμβαση στο αρχαιολογικό σύνολο υπήρξε κατά τη διάρκεια των εργασιών για την κατασκευή της ενοριακής εκκλησίας το διάστημα 1846-51, αν και οτιδήποτε είχε έρθει τότε στο φως δεν έτυχε ιδιαίτερη προσοχής. Μετά τις εξελίξεις του 2008, ο χώρος προστατεύτηκε και προετοιμάστηκε για περίπου ένα χρόνο, με σκοπό την ασφαλέστερη παρέμβαση στο αρχαιολογικό σύνολο κατά τη διάρκεια της ανασκαφής που θα ακολουθούσε.

Η αποκάλυψη των τάφων του Kercem έχει μεγάλη σημασία για την αρχαιολογία της Μεσογείου. Το ίδιο το Kercem είναι γνωστό για τα νεολιθικά του κατάλοιπα στις θέσεις Mixta και Ghan Abdul που τοποθετούνται χρονολογικά γύρω στο 5000 π.Χ., καθώς και για ρωμαϊκά κατάλοιπα νεκροταφείου στην περιοχή Ghar Greduf. Η μελέτη των νέων ευρημάτων (παθολογία, ραδιοχρονολόγηση, ανάλυση ανθρωπολογικού υλικού) αναμένεται να αυξήσει την αρχαιολογική γνώση για το Kercem και να φωτίσει έτσι περισσότερο το αινιγματικό μακρινό παρελθόν του Αρχιπελάγους της Μάλτας, όπου τα μνημειακά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα αποτελούν μάρτυρες ενός προηγμένου αλλά άγνωστου ακόμα στις λεπτομέρειές του πολιτισμού.

Πηγή: Malta Today, 11/10/09

http://www.maltatoday.com.mt/2009/10/11/t15.html

Ζ.Ξ.