Δώδεκα εκκλησίες από τη Λέσβο παραμένουν στον κατάλογο του Παγκόσμιου Ταμείου Μνημείων με τα περίπου 100 μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους που διατρέχουν κίνδυνο.
Έχουν εισαχθεί στον κατάλογο αυτόν πριν από δύο χρόνια, είναι αδιευκρίνιστο ποιες είναι και ποιο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, ωστόσο, περιλαμβάνονται και στον φετινό κατάλογο, που δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες.
Τι λείπει; Το βασικό: μνημεία που στ΄ αλήθεια αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, όπως, επί παραδείγματι, τα βυζαντινά τείχη της Μονεμβασίας, η Μεθώνη και η Κορώνη, αλλά και ταφικά σύνολα ανά την Ελλάδα και άλλα πολλά.
Μνημεία με προβλήματα που δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπισθούν, δεδομένης της δραματικής έλλειψης πόρων, όπως και βούλησης.
Και όχι μονάχα στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς. Γιατί συμβαίνει αυτό; Οσο παραμένουν άγνωστα τα κριτήρια με τα οποία γίνονται αυτές οι εντάξεις στον συγκεκριμένο κατάλογο τόσο και τα ερωτήματα θα μένουν αναπάντητα.
Λείπουν, όμως, και κάποια μνημεία ελληνικού ενδιαφέροντος, που τα τελευταία χρόνια φιλοξενούνταν συχνά. Ανάμεσά τους η αρχαία πόλη της Αφροδισιάδας στη Μικρά Ασία, που κινδυνεύει λόγω πιθανής κατασκευής φράγματος νερού, τα ιστορικά τείχη της Κωνσταντινούπολης (που εξακολουθούν να καταρρέουν), η λεγόμενη «Μικρή Αγιά Σοφιά» στην άλλοτε Βασιλεύουσα (γνωστή και ως ναός Σέργιου και Βάκχου) ή η Αμμόχωστος της Κύπρου, που μπήκε πρώτη φορά πρόπερσι.
Από τον φετινό κατάλογο απουσιάζει εντελώς η κατεχόμενη Κύπρος και τα μνημεία της, απουσιάζει και η Τουρκία. Ακόμη, δεν εμφανίζεται πουθενά το ιστορικό κέντρο της Αγίας Πετρούπολης (κάποτε Λένινγκραντ), το οποίο εξακολουθεί να κινδυνεύει σύμφωνα με την UNESCO, αφού πλέον έχει αποφασισθεί να ανεγερθεί ο ουρανοξύστης που θα αλλοιώσει τον χαρακτήρα και τον ορίζοντά του, πληγώνοντας την αισθητική μιας μοναδικής πόλης.

Πηγή: Έθνος, 12/10/09
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11380&subid=2&pubid=6932852#