Η Bonnie Burnham, Πρόεδρος του Παγκόσμιου Ταμείου Μνημείων (WMF), ανακοίνωσε χθες τον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς προς Παρακολούθηση 2010 (2010 World Monuments Watch 2010).

Για περισσότερα από 40 χρόνια, η μη κερδοσκοπική οργάνωση WMF εργάζεται για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς σε όλη την υδρόγειο. Το Watch είναι η ναυαρχίδα των προγραμμάτων του WMF, και επικεντρώνεται στην πρόσκληση διεθνούς ενδιαφέροντος σε ό,τι αφορά την απειλή της πολιτιστικής κληρονομιάς.

To Watch 2010 περιλαμβάνει 93 θέσεις σε 47 χώρες. Από τις θέσεις αυτές, οι 9 βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ 15 χρονολογούνται στον 20ο αιώνα. Αντιστοιχούν σε κάθε τύπο περιβάλλοντος, από τα αστικά κέντρα και μικρές πόλεις στις άγονες πεδιάδες και τα ποτάμια σπήλαια, ενώ απειλούνται από πολέμους, φυσικές καταστροφές, άναρχη δόμηση και αμέλεια. Περιλαμβάνουν σχολεία, βιβλιοθήκες, δημόσια κτίρια, χώρους λατρείας, δρόμους, υδραγωγεία, οικίες, γέφυρες, πύλες, πάρκα, αρχαιολογικές θέσεις, ιστορικά κέντρα πόλεων, κάστρα, οχυρά, τάφους και σπήλαια με βραχογραφίες.

Μέσα από μνημεία όπως το Machu Pichu στο Περού, το μακρινό μοναστήρι Phajoding στα βουνά του Μπουτάν, τα κάστρα της ερήμου στην αρχαία Khorezm του Ουζμπεκιστάν αλλά και το Merritt Parkway στο Connecticut των ΗΠΑ, το Watch 2010 προβάλλει ιστορίες ανθρώπινης φιλοδοξίας, φαντασίας, και προσαρμογής. Η ανάγκη για συλλογική δράση και διαχείριση των πηγών διαβίωσης αποτελούν κοινά θέματα που διατρέχει τη λίστα του 2010, και οι 93 θέσεις προβάλλουν έντονα την ολοένα και πιο πιεστική ανάγκη να δημιουργηθεί μια ισορροπία ανάμεσα στα θέματα της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς και τα κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά συμφέροντα των κοινωνιών σε όλο τον κόσμο .

“Το Watch 2010 καθιστά σαφές ότι οι προσπάθειες της πολιτιστικής κληρονομιάς στον 21ο αιώνα πρέπει να αναγνωρίζουν τη ζωτική σημασία της συνεργασίας, και ότι πρέπει να βασιστούμε σε ντόπιους εταίρους για […] να προχωρήσει η συνεργασία αυτή”, δήλωσε η κυρία Burnham. “Οι περιοχές που περιλαμβάνονται στον κατάλογο Watch 2010 αποτελούν ξεχωριστό δείγμα της ανάγκης να συνδυαστούν διάφοροι τομείς-οικονομικός, περιβαλλοντικός, κοινωνικός και πολιτισμικός όταν σχεδιάζουμε κινήσεις που θα επηρεάσουν όλους μας. Η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των τομέων αυτών θα ωφελήσει τη σύγχρονη ανθρωπότητα και παράλληλα θα εξασφαλίσει τη δική μας θέση ως θεματοφύλακες της Γης για την επόμενη γενιά. ”

Η Erica Αvrami, Διευθύντρια Εκπαίδευσης και Έρευνας του WMF αναφέρει: «Από τα εγκαίνιά του πριν από 14 χρόνια, το World Monument Watch έχει εξελιχθεί. Με το μεγαλύτερο πλήθος των αστικών κέντρων και των αρχαιολογικών θέσεων μέχρι σήμερα, το φετινό Watch αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι η πολιτιστική κληρονομιά δεν μπορεί να διατηρηθεί μεμονωμένα αλλά μάλλον πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μέρος ενός ευρύτερου φυσικού και κοινωνικού πλαισίου. Δεν είναι όλες οι θέσεις του Watch σε άμεσο κίνδυνο. Για πολλές όμως διαφαίνονται δυσκολίες παρέχοντας τώρα την ευκαιρία για διάλογο και λήψη αποφάσεων, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα στο μέλλον. Η διατήρησης της κληρονομιάς μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την κοινοτική ανάπτυξη, την οικονομική ανάπτυξη, και την αειφόρο χρήση της γης. ”

Πηγή: ALJAZEERA.NET, 9/10/09

Z.Ξ.