Διεθνές συνέδριο για τον Αρχιμήδη θα διεξαχθεί στις Συρακούσες (στο ιστορικό κάστρο Maniace) της Σικελίας το διάστημα 8-10 Ιουνίου 2010 με θέμα «Η μεγαλοφυία του Αρχιμήδη: 23 αιώνες επίδρασης στα πεδία των Μαθηματικών, της Φυσικής, της Επιστήμης και της Τεχνολογίας» (The Genius of Archimedes: 23 Centuries of Influence on the Fields of Mathematics, Science, and Engineering).
Το συνέδριο θα είναι μια διεπιστημονική συνάντηση για την ιστορία των επιστημών και της τεχνολογίας, τα μαθηματικά και τη μηχανική, με άξονα τη συμβολή της σκέψης του Αρχιμήδη.
Τα θέματα του συνεδρίου σχετίζονται με τη θεματολογία των έργων του Αρχιμήδη (υδροστατική, μαθηματικά, φυσική, μηχανές, πυκνομετρία κλπ.), τη διδασκαλία των αρχών του, τους θρύλους για την προσωπικότητά του, αλλά και την ιστορία και αρχαιολογία των ελληνιστικών Συρακουσών όπου έζησε και πέθανε ο Αρχιμήδης (287-212 π.Χ.).

Το συνέδριο αποτελεί ελληνοϊταλική συνδιοργάνωση της πόλης των Συρακουσών και των Università degli studi di Cassino, Πανεπιστημίου Πατρών, Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Ινστιτούτου Πολιτισμού και Ποιότητας Ζωής, υπό την αιγίδα της International Federation for the Promotion Mechanism and Machine Science, της European Society for the History of Science και της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.
Η διοργάνωση αποτελεί συνέχεια του τριήμερου συμποσίου που πραγματοποιήθηκε στις 10-12 Σεπτεμβρίου 2007 στην Πάτρα με θέμα «Αρχιμήδης ο Συρακούσιος – Αμφίδρομες πολιτισμικές επιδράσεις Δυτικής Ελλάδας, Ιονίων νήσων, Απουλίας και Σικελίας διαμέσου της Ιστορίας».

Προθεσμία υποβολής ανακοινώσεων: 1η Νοεμβρίου 2009.

Πληροφορίες
e-mail: information@archimedes2010.org
Δικτυακός τόπος: www.archimedes2010.org