Τα οστά ενός ζευγαριού που πιθανόν χρονολογούνται την εποχή του Τρωικού Πολέμου έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Τροία. Οι δύο σκελετοί, οι οποίοι βρέθηκαν θαμμένοι κοντά στο τείχος της πόλης που κτίστηκε στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού, ίσως αποδείξουν πως η πόλη ήταν πολύ μεγαλύτερη από όσο λογιζόταν στο παρελθόν.
«Εάν οι δύο σκελετοί αποδειχθεί πως χρονολογούνται περί το 1.200 π.Χ. σημαίνει πως ανήκουν την εποχή του Τρωικού Πολέμου.
Θα διενεργήσουμε εξέταση ραδιοχρονολόγησης, αλλά σίγουρα το εύρημα μας προκαλεί», δηλώνει ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τίμπενγκεν και διευθυντής της ανασκαφής Ερνστ Περνίτσα.
Τα αγγεία που βρέθηκαν δίπλα στο ζευγάρι, και δεν έχουν σωθεί πλήρη (λείπει το κατώτερο τμήμα τους), χρονολογούνται την εποχή του Τρωικού Πολέμου. Ο άνδρας και η γυναίκα όμως, σύμφωνα με τον καθηγητή Περνίτσα, μπορεί να έζησαν 400 χρόνια αργότερα και η ταφή τους να ανήκει σε διαφορετικό στρώμα.
Οι ανασκαφές για τον εντοπισμό της ομηρικής Τροίας διεξάγονται από το 1988 στον μικρό οχυρό λόφο του Χισαρλίκ της Τουρκίας, από διεθνή ομάδα αρχαιολόγων, που υποστηρίζουν πως η Τροία ήταν ένας μητροπολιτικός και εμπορικός οικισμός, που διέθετε ακρόπολη και ανάκτορο και κατοικήθηκε από το 3000 π.Χ. έως το 1200 μ.Χ., ενώ υπάρχει και η αντίθετη άποψη που θέλει την Τροία να μην είναι τίποτα περισσότερο από ένα πειρατικό λημέρι.

Πηγή: Τα Νέα, 23/9/09