Νέα, ανατρεπτικά ιστορικά στοιχεία που αφορούν τη δράση των επιγόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο βασίλειο των Αιγών φέρνουν στο φως τα νέα, εντυπωσιακά ταφικά ευρήματα των αρχαιολόγων από τον χώρο- και πάλι της Αγοράς της πρωτεύουσας του μακεδονικού βασιλείου.
Δύο μεγάλων διαστάσεων μετάλλινα αγγεία- (μία μοναδική για το υλικό της ασημένια, όπως φαίνεται, λήκυθος(;) με πώμα και μία ακόμη ασημένια υδρία, πολύ συγγενική ως προς το σχήμα και την ποιότητά της με την εντυπωσιακή ασημένια υδρία από τον τάφο του Πρίγκιπα της Μεγάλης Τούμπας- αποκαλύφθηκαν στη διάρκεια της εφετινής ανασκαφής στην Αγορά των Αιγών, λίγα μόλις μέτρα από το σημείο όπου εντοπίστηκε πέρυσι, την ίδια ακριβώς ημέρα, το χάλκινο αγγείο με το πολύτιμο βασιλικό χρυσό στεφάνι.
Τα νέα ευρήματα αποκαλύφθηκαν κάτω από την ίδια επίχωση που γέμιζε το ίδιο όρυγμα σε απόσταση τριών μόλις μέτρων από τα περυσινά.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στο γεμάτο με χώμα εσωτερικό της ασημένιας ληκύθου δεν υπάρχουν φανερά υπολείμματα ταφής, γεγονός που διχάζει τους αρχαιολόγους, αν πρόκειται για τεφροδόχο αγγείο ή για πολύτιμο κτέρισμα. Στο εσωτερικό της ασημένιας υδρίας, αντίθετα, οι ερευνητές διέκριναν οστά τα οποία έχουν ήδη σταλεί για μικρανασκαφή στο εργαστήριο, όπου και θα εξαχθούν στοιχεία για το φύλο και την ηλικία του/της νεκρού-ής τα οποία θα βοηθήσουν στη σαφέστερη ιστορική αποτίμηση του ευρήματος.
Πέρυσι στην Αγορά των Αιγών είχε αποκαλυφθεί στην ίδια θέση ένα χάλκινο αγγείο που περιείχε μια μοναδική για το μέγεθός της χρυσή πυξίδα, με ένα πολύτιμο χρυσό, επίσης, στεφάνι βελανιδιάς, τοποθετημένο πάνω στα καμένα οστά ενός νεκρού. Η οστεοαρχαιολογική εξέταση που ακολούθησε έδειξε ότι επρόκειτο για ένα νεαρό άτομο- στοιχείο που οδήγησε στην πιθανή ταύτιση του νεκρού με έναν από τους δύο γιους του Αλεξάνδρου, πιθανότερα τον Ηρακλή της Βαρσίνης.
Η νέα (δεύτερη, πιθανότατα και τρίτη) ταφή των εφετινών ευρημάτων από τα εσωτερικά της ληκύθου και της υδρίας οδηγεί στο πρώιμο ίσως συμπέρασμα ότι πρόκειται για τα οστά επίσης βασιλικού νεκρού (του άλλου γιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Αλεξάνδρου Δ Δ , ή ίσως και μιας γυναίκας της βασιλικής οικογενείας) που επίσης δολοφονήθηκε από τους επιγόνους του Μ. Αλεξάνδρου και τάφηκε κρυφά σε χώρο εκτός των νεκροταφείων, αλλά με ιδιαίτερο πολιτικό νόημα, όπως αυτός της Αγοράς, και πολύ μακριά από τον χώρο των νεκροταφείων.
«Είμαι απολύτως προετοιμασμένη για την ανατροπή. Πιθανόν το ερχόμενο καλοκαίρι να υπάρξουν νέα δεδομένα…» τόνιζε κατά τη διάρκεια της επίσημης παρουσίασης του περυσινού ευρήματος, τον περασμένο Μάρτιο στη Θεσσαλονίκη, η επικεφαλής της πανεπιστημιακής ανασκαφής, καθηγήτρια Αρχαιολογίας του ΑΠΘ (και από τον περασμένο Ιούνιο ευρωβουλευτής) κυρία Χρυσούλα Σαατσόγλου-Παλιαδέλη.

Πηγή: Το Βήμα, 29/8/09