Ψήφισμα με το οποίο χαρακτηρίζει «κακοποίηση» την ακολουθούμενη αναστηλωτική μέθοδο στο θέατρο της αρχαίας Δωδώνης, φέρεται να εξέδωσε η γενική συνέλευση του ICOMOS, παρεμβαίνοντας στην έντονη δημόσια αντιπαράθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα τοπικής ιστοσελίδας, η γενική συνέλευση του ελληνικού τμήματος του ICOMOS εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τις εργασίες που γίνονται στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης και ζητεί αλλαγή της επιστημονικής μεθόδου που εφαρμόστηκε στη μια κερκίδα η οποία αναστηλώθηκε πιλοτικά με πόρους του Γ΄ ΚΠΣ, μέθοδος που έχει χαρακτηριστεί αρκετά απλοϊκά «τσιμεντάρισμα»… Το υπουργείο Πολιτισμού καλείται με βάση το δημοσίευμα, να αναθέσει τον περαιτέρω χειρισμό του θέματος σε επιστήμονες κύρους, συμπεριλαμβανομένων της πανεπιστημιακής κοινότητας των Ιωαννίνων – προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέατρο όπως αρμόζει στην αξία του ως πολιτιστικό αγαθό και σύμφωνα με τις δοκιμές και διεθνώς αποδεκτές αρχές προστασίας. Όσο για τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, είναι άγνωστο ποια μέλη ΔΕΠ θα στελεχώσουν την επιστημονική επιτροπή της Δωδώνης.
Η δημοτική αρχή του δήμου Δωδώνης, αλλά και φορείς της περιοχής που έχουν ασχοληθεί επισταμένως με το θέμα, ζητώντας αλλαγές στη συντήρηση του μνημείου, δεν γνώριζαν μέχρι σήμερα το ψήφισμα που έδωσε στη δημοσιότητα η γενική συνέλευση του ICOMOS. Γι΄ αυτό θα δώσουν απάντηση στον οργανισμό για να μην αφήνονται αναπάντητες οι όποιες απόψεις αυτός εκφράζει, πολύ περισσότερο μάλιστα – όταν διατυπώνονται τόσο σοβαρές αιχμές για την αποτελεσματικότητα του επιστημονικού αυτού έργου.

Τι είναι το ICOMOS

Τo Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) είναι ο πιο έγκυρος διεθνής επαγγελματικός μη κυβερνητικός οργανισμός (NGO), τεχνικός σύμβουλος της UNESCO για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς που έχει ως σκοπό την προώθηση της θεωρίας, της μεθοδολογίας, της τεχνολογίας και της ενημέρωσης για την προστασία και την ανάδειξη των ιστορικών μνημείων και τοποθεσιών των χωρών όλου του κόσμου. Το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS ιδρύθηκε το 1972, αρχικά ως Επιστημονική Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΤΕΕ). Από το 1992 συνεχίζει τη δράση του ως ανεξάρτητο και αναγνωρισμένο επιστημονικό σωματείο. Σήμερα έχει 750 περίπου μέλη και διοικείται από 18μελές διοικητικό συμβούλιο, το οποίο εκλέγεται ανά τριετία.

Πηγή: Ναυτεμπορική, 14/8/09
http://www.naftemporiki.gr/t+z/story.asp?id=1702140