Στον Μυστρά, τη μεσαιωνική πολιτεία με τα κάστρα και τις ιστορικές εκκλησίες, μας ξεναγεί ο Μανόλης Χατζηδάκης στο πλαίσιο της σειράς οδηγών από «ΤΑ ΝΕΑ»
«Όταν, ξεκινώντας από τη Σπάρτη, πλησιάζεις τον γιγάντιο Ταΰγετο, αρχίζει να ξεκαθαρίζει στη ρίζα του σιγά σιγά η κοινωνική μορφή του Μυστρά, με το αυστηρό περίγραμμα και τα δαντελωτά ερείπια, όλη ήρεμο μεγαλείο. Φτάνεις κοντά και σχεδόν ξαφνικά προβάλλει η μεσαιωνική πολιτεία, απλωμένη στην πλαγιά, ανάγλυφη κι ατόφια». Με αυτά τα λόγια αρχίζει την ξενάγησή του στον Μυστρά, στις πλούσιες σε ιστορία εκκλησίες, στα παλάτια και στα κάστρα, ο αρχαιολόγος Μανόλης Χατζηδάκης μέσα από τις σελίδες του τόμου-ξεναγού που κυκλοφορεί αύριο με τα «ΝΕΑ-Σαββατοκύριακο» και με τη συνεργασία της Εκδοτικής Αθηνών.
Από την ιστορία της Μητρόπολης (Άγιος Δημήτριος) και την πλούσια γλυπτική της διακόσμηση, έως τα εκθέματα του μουσείου της και τη μαρμάρινη πλάκα με την Ανάληψη του Μεγάλου Αλεξάνδρου που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα, και από το μικρό μοναστήρι της Περιβλέπτου και τα παρεκκλήσια, στο κομψό τριώροφο καμπαναριό της Αγια-Σοφιάς που χρησιμοποιήθηκε επί Τουρκοκρατίας ως μιναρές όταν η εκκλησία του παλατιού είχε γίνει τζαμί, πρόκειται για σταθμούς της αφηγηματικής ξενάγησης του Μανόλη Χατζηδάκη, που δίνει στους αναγνώσεις πληροφορίες για τον διάκοσμο των εκκλησιών καθώς και για τα σπίτια και τα παλάτια του Μυστρά.
Δεν μένει μόνο στα ιστορικά γεγονότα, αλλά αναφέρεται και στα γλυπτά, τη ζωγραφική, καθώς και την αρχιτεκτονική των κτιρίων τα οποία εξετάζει. Τα κείμενά του συνοδεύονται από φωτογραφίες του χώρου, καθώς και των τοιχογραφιών των εκκλησιών. «Στην πλατεία της Πάνω Χώρας σώζεται ένα μεγάλο συγκρότημα κτιρίων, που περιηγητές της Τουρκοκρατίας τα ταύτιζαν με τα Παλάτια του Μενέλαου και η λαϊκή παράδοση τα θέλει Παλάτια της Βασιλοπούλας», γράφει ο Μανόλης Χατζηδάκης και συνεχίζει με τα σπίτια του Μυστρά, τα οποία και διαχωρίζει σε τέσσερις τύπους. «Ο πρώτος τύπος μεγάλου σπιτιού είναι ο απλούστερος και συνηθέστερος, με δύο πατώματα, χωρίς πύργο. Ο δεύτερος έχει στην πρόσοψη λιακωτό (ηλιακόν) που βλέπει προς την κοιλάδα. Ο τρίτος και ο τέταρτος αντιπροσωπεύουν πραγματικά αρχοντικά σπίτια με πύργο γερό», σημειώνει χαρακτηριστικά ο συγγραφέας του τόμου, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί στο κάστρο που έχει «ανανεωθεί ολοκληρωτικά από τις εργασίες για συντήρηση των Βυζαντινών και έπειτα των Τούρκων».

ΙΝFΟ:Ο τόμος «Μυστράς» του Μανόλη Χατζηδάκη, από τη σειρά οδηγών «Ξεναγήσεις», κυκλοφορεί με τα «ΝΕΑ-Σαββατοκύριακο» (εκτάκτως αύριο Παρασκευή) στα περίπτερα, στην τιμή των 5 ευρώ (σε συνεργασία με την Εκδοτική Αθηνών)

Πηγή: Τα Νέα, 13/8/09