Μια οικία της μέσης νεολιθικής περιόδου με πλούσια κεραμικά ευρήματα που χρονολογούνται γύρω στο 5.500- 5.200 π.Χ.- απόδειξη ότι η περιοχή κατοικούνταν από τη νεολιθική περίοδο- έφεραν στο φως οι ανασκαφικές έρευνες στη θέση Χάλκα Μπουνάρ της Κεντρικής Βουλγαρίας, που πραγματοποίησε αποστολή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού από τις 15 Ιουνίου έως τις 30 Ιουλίου.
«Η μελέτη της περιοχής στην οποία κατά την αρχαιότητα εξαπλώνονταν οι Οδρύσαι Θράκες και η καλύτερη κατανόηση της ελληνικής παρουσίας εκεί» ήταν οι στόχοι της αποστολής με επικεφαλής τον προϊστάμενο του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΙΜΕ δρ Αθανάσιο Σίδερη που πραγματοποίησε την έρευνα και την ανασκαφή.
Μεταλλικά εργαλεία, χάλκινες πόρπες, πληθώρα οστράκων εισηγμένα από τον ελλαδικό χώρο, αλλά και ντόπια αγγεία, υφαντικά βάρη και αγαλματίδια είναι μερικά από τα υπόλοιπα ευρήματα που αποδεικνύουν ότι «στην περιοχή υπήρξε έντονη βιοτεχνική, οικιστική και λατρευτική δραστηριότητα και ότι στα ελληνιστικά χρόνια η εγκατάσταση στη Χάλκα Μπουνάρ ήλεγχε ένα σημαντικό σταυροδρόμι και πιθανόν αποτελούσε εμπορικό σταθμό».
Οι Οδρύσαι Θράκες υπήρξε ο πλέον εξελληνισμένος από τους γειτονικούς λαούς των Ελλήνων, εκτός από τις ήδη γνωστές αποικίες στα παράλια του Εύξεινου Πόντου. Η ανασκαφή φώτισε τη σχέση των δύο λαών, αν και ακόμη τα συμπεράσματα βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο.
«Με όραμα τη διάσωση και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού», το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού προχώρησε στην ανασκαφή, κατόπιν σύναψης πενταετούς συμφωνίας με την Ακαδημία Επιστημών της Σόφιας και ειδικότερα με το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της (ΝΑΙΜ-ΒΑS). Έτσι, επιφανή μέλη της βουλγαρικής κοινότητας κατέφθασαν στη Χάλκα Μπουνάρ για να συνεργαστούν με την ελληνική αποστολή.

Πηγή: Τα Νέα, 7/8/09