Ένας ερασιτέχνης δύτης, ο Alessandro Ciliberto, εντόπισε ίσως τα κατάλοιπα μιας αρχαίας πόλης στη διάρκεια κατάδυσης στα ανοικτά της πόλης Squillace, στην ανατολική ακτή της Καλαβρίας στη νότια Ιταλία (χάρτης των αρχαιολογικών χώρων της Καλαβρίας, επαρχία Catanzaro).

Στην αφήγησή του σε ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων, ο αρχιτέκτονας και παθιασμένος δύτης αναφέρει πως παρατήρησε δόμους, που προέρχονται πιθανά από αρχαία κτίρια, σε βάθος 3-4 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και σε απόσταση 15 μέτρων από την ακτή της ιταλικής πόλης Squillace.

Στην περιοχή αυτή υπήρχε στην αρχαιότητα η ελληνική πόλη Σκυλλήτιον ή Σκυλάκιον, γνωστή από τις αρχαίες γραπτές πηγές, που έγινε το 124 π.Χ. ρωμαϊκή αποικία με το όνομα Minervia Scolacium. Ωστόσο, τα ερείπια της αρχαίας αυτής πόλης ταυτίζονται με την αρχαιολογική θέση στη γειτονική La Roccelletta, στην κοινότητα Borgia.

Πηγή: ANSA (Agenzia Nazionale Stampa Associata), 24/7/2009
www.ansa.it/site/notizie/awnplus/english/news/2009-07-24_124366942.html

[Σημ. Μέχρι το 2006, στο πλαίσιο του ιταλικού προγράμματος ενάλιας αρχαιολογίας Archeomar, είχαν καταγραφεί 99 ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι στην Καλαβρία.]

Κ.Χ.