Η βυζαντινή Πόλη του Κωνσταντίνου και των άλλων αυτοκρατόρων πάει το φθινόπωρο στο Παρίσι. Οι αίθουσες του μουσείου Γκραν Παλέ θα φιλοξενήσουν, μετά τους θησαυρούς του Αγίου Όρους, ακόμη μία έκθεση ελληνικού ενδιαφέροντος, παρ΄ όλο που οργανώνεται από το γαλλικό και τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ζεύγος χρυσών ενωτίων με σμαραγδόπετρα και γρανάτη (3ος-4ος αι.) από το Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας Ευτυχώς η Ελλάδα δεν είχε καμία αντίρρηση να στείλει 22 βυζαντινά έργα από τρία δημόσια μουσεία στην έκθεση «Βυζάντιο – Ιστανμπούλ, ένα λιμάνι για δύο ηπείρους» (10 Οκτωβρίου 2009-25 Ιανουαρίου 2010), που είναι αφιερωμένη στην ιστορική διαδρομή της Κωνσταντινούπολης από τους προϊστορικούς, αρχαϊκούς, κλασικούς, ελληνιστικούς, βυζαντινούς, οθωμανικούς χρόνους ως την τουρκική δημοκρατία.
Το σκεπτικό της έκθεσης είναι να καταδείξει τη σημασία της Κωνσταντινούπολης διαχρονικά, ως σταυροδρόμι ανθρώπων και ιδεών, σύμφωνα με τη διευθύντρια του Μουσείου Sakip Sabanci της Κωνσταντινούπολης, Nazar Olcer, που την επιμελείται με ομάδα Γάλλων και Τούρκων επιστημόνων.
Η ελληνική συμμετοχή είναι γενναία. Στέλνουμε εννέα αντικείμενα από το Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας, δώδεκα από το Βυζαντινό Θεσσαλονίκης και δύο από το Μουσείο Κανελλοπούλου. Τα περισσότερα είναι αυτοκρατορικά χρυσά νομίσματα. Θα σταλούν ακόμη δύο χρυσοί σόλιδοι του Ιουστινιανού (545-565) από το νομισματοκοπείο της Κωνσταντινούπολης, χρυσά υπέρπυρα του Αλεξίου Α΄ (1092/3-1118), του Μανουήλ Α΄ Κομνηνού (1143-1180) και του Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγου (1249-1282), ένα μολυβδόβουλο των πρεσβυτέρων και εκκλησεκδίκων της Αγίας Σοφίας (11ος αι.) και το αντίγραφο του χρυσόβουλου λόγου του Ανδρόνικου Β΄ Παλαιολόγου (1282-1328). Το πρωτότυπο φυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας.
Το σημαντικότερο ωστόσο έκθεμα από τουρκικής πλευράς θα είναι ένα από τα 38 πλοία (1ου αιώνα) που βρέθηκαν πρόσφατα στο λιμάνι της Κωνσταντινούπολης. Θα είναι η πρώτη φορά που οι Τούρκοι θα δείξουν στην Ευρώπη κάτι από τη σπουδαία αυτή ανασκαφή που άρχισε το 2007 με αφορμή τα έργα ενός συγκοινωνικού κόμβου. Αποκάλυψαν το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης στο Γενίκαπι, νότια της ιστορικής χερσονήσου, όπου ήταν κτισμένη στην αρχαιότητα η αποικία των Μεγαρέων. Εκεί τον 4ο αιώνα ίδρυσε ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος την πρωτεύουσα της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Πηγή: Ελευθεροτυπία, Ν. Κοντράρου-Ρασσιά, 27/7/09
http://www.enet.gr/?i=news.el.texnes&id=67396