Σε μίτο που μας οδηγεί στο άδυτο του μεγαλύτερου μινωικού ανακτόρου, της Κνωσού, μεταμορφώνονται οι σελίδες του νέου οδηγού που κυκλοφορεί σήμερα από «ΤΑ ΝΕΑ»
«Η Κνωσός ήταν η σπουδαιότερη πόλη της Κρήτης στα προϊστορικά χρόνια. Εκατό πόλεις αναφέρει ο Όμηρος πως υπήρχαν στην Κρήτη στα χρόνια του Τρωικού Πολέμου και αναφέρει πρώτα την Κνωσό και ύστερα τη Γόρτυνα, τη Μίλητο, τη Φαιστό και άλλες. Ονομάζει την Κνωσό «ευρεία» και «μεγάλη πόλη» και μας λέει ότι βασιλιάς της ήταν ο Μίνως». Με αυτά τα λόγια περιγράφει την Κνωσό- τη μητρόπολη της μινωικής Κρήτης- η αρχαιολόγος Άννα Μιχαηλίδου, η οποία μέσα από τις σελίδες του ξεναγού που προσφέρουν «ΤΑ ΝΕΑ» σε συνεργασία με την Εκδοτική Αθηνών αναλαμβάνει να μας μυήσει στα μυστικά του εντυπωσιακού και πολύπλοκου μινωικού ανακτόρου.
«Η μινωική Κνωσός- το όνομα είναι φανερά προελληνικό – είχε έκταση ίσως γύρω στο ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο και κατοίκους γύρω στους 80.000. Με κέντρο το ανάκτορο εκτεινόταν στην εύφορη κοιλάδα, μέχρι τους γειτονικούς λόφους της Ακρόπολης και των Γυψάδων», δίνει το στίγμα της πόλης που βρίσκεται σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από το Ηράκλειο η Άννα Μιχαηλίδου.
Ο μίτος της ξενάγησης δεν περνά μόνο από όσα είναι αναγνωρίσιμα με την πρώτη ματιά όπως οι αυλές, οι διάδρομοι με τις τοιχογραφίες, η αίθουσα του θρόνου, το ιερό των διπλών πελέκεων, τα εργαστήρια και οι αποθήκες, αλλά και σε εκείνα που δεν προσέχει ο επισκέπτης, όπως τα υλικά κατασκευής του ανακτόρου- πέτρα, ξύλο και πηλός- καθώς και στην πλούσια μυθολογική παράδοση της περιοχής με τον Μίνωα, τον Δαίδαλο και τον Ίκαρο, τον Λαβύρινθο και τον Μινώταυρο, την Αριάδνη και τον μίτο που προσέφερε στον Θησέα. Δεν παραλείπονται οι εκτενείς αναφορές στην ιστορία των ανασκαφών της περιοχής, που ξεκίνησαν από τον Έλληνα έμπορο Μίνωα Καλοκαιρινό για να φτάσουν στο αποκορύφωμά τους από τον Βρετανό Άρθουρ Έβανς. Η έκδοση συνοδεύεται από έγχρωμο φωτογραφικό υλικό ευρημάτων και τοιχογραφιών του ανακτόρου, ανάπτυγμα των κατόψεων του ανακτόρου και χάρτη με τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης.

Σε έναν ισοπεδωμένο λόφο

Γιατί χτίστηκε σε αυτή τη θέση στην Κνωσό το μεγαλύτερο μινωικό ανάκτορο- δύο φορές μεγαλύτερο από της Φαιστού και των Μαλίων και τρεις φορές από της Ζάκρου; «Γεγονός είναι ότι ο λόφος της Κεφάλας, όπου εγκαταστάθηκαν οι άνθρωποι από την 7η χιλιετία π.Χ., ήταν σε εξαιρετικά επίκαιρη θέση, μέσα σε εύφορη κοιλάδα και σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα», εξηγεί η αρχαιολόγος Άννα Μιχαηλίδου. Και αποκαλύπτει στους επισκέπτες πως το ανάκτορο είναι χτισμένο πάνω στην ισοπεδωμένη κορυφή του λόφου. Το γεγονός πως δεν μπορούμε να το καταλάβουμε οφείλεται στους χωμάτινους όγκους που δημιουργήθηκαν από τις ανασκαφές!

ΙΝFΟ: Ο τόμος «Κνωσός» της Άννας Μιχαηλίδου από τη σειρά οδηγών «Ξεναγήσεις» της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» (σε συνεργασία με την Εκδοτική Αθηνών) κυκλοφορεί από σήμερα στα περίπτερα στην τιμή των 5 ευρώ.

Πηγή: Τα Νέα, 24/7/09