Το σπήλαιο στη Θεόπετρα είναι το σημαντικότερο που έχει βρεθεί στον ελλαδικό χώρο, καθώς οι ανασκαφές της εφόρου αρχαιοτήτων Νίνας Κυπαρίσση-Αποστολίκα αποκαλύπτουν κατοίκηση από την παλαιολιθική εποχή και μέχρι τη νεολιθική. Μάλιστα, οι μελέτες DNA στο σκελετικό υλικό δείχνουν πως ο πληθυσμός που κατοικούσε το σπήλαιο κατά την παλαιολιθική εποχή (και συγκεκριμένα από το 130000 π.Χ.) και κατά τη μεσολιθική, ήταν ο ίδιος. Δηλαδή οι κάτοικοι ήταν αυτόχθονες και δεν είχαν μετακινηθεί από την Ανατολή.
Άλλωστε, η μελέτη στα φυτικά κατάλοιπα δείχνει πως εδώ «εξημερώθηκαν» και καλλιεργήθηκαν και δεν μας ήρθαν από τη Μέση Ανατολή, όπως αναφέρουν κάποιες επιστημονικές θεωρίες. Εχουμε δηλαδή την άγρια εκδοχή σε παλαιότερα στρώματα και την «ήμερη» σε νεότερα. Αυτό σημαίνει πως ο πολιτισμός που αναπτύχθηκε στο θεσσαλικό αυτό σπήλαιο ήταν γηγενής.
Βεβαίως, οι κάτοικοι σε κάποιες περιόδους είχαν επαφές και με άλλες βαλκανικές θέσεις εκείνων των εποχών.
Στο σπήλαιο έχουν εντοπισθεί και τα παλαιότερα στον ελλαδικό χώρο αποτυπώματα ποδιών, ηλικίας 130000 ετών, καθώς και ένα χρυσό δακτυλιόσχημο ειδώλιο, εύρημα εξαιρετικά σπάνιο και μοναδικό.
Το σπήλαιο είναι ήδη επισκέψιμο, αλλά αναμένεται να έχει μεγαλύτερη επισκεψιμότητα με το πέρας των εργασιών ανάδειξής του, οι οποίες έγιναν με χρήματα του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.
Ο ωφέλιμος εκθεσιακός χώρος είναι 464 τετραγωνικά. Μέλη του συμβουλίου μουσείων υποστήριξαν πως πρόκειται για μία θνησιγενή συλλογή και αντιπρότειναν μεταφορά των εκθεμάτων στα Τρίκαλα. Ωστόσο επειδή το Αρχαιολογικό Μουσείο Τρικάλων δεν προβλέπεται να γίνει πραγματικότητα στο άμεσο μέλλον, αποαφασίστηκε να συγκροτηθεί Κέντρο Τεκμηρίωσης και Μελέτης, το οποίο θα λειτουργεί στο πρώην κτίριο των Γεωργικών Συνεταιρισμών της πόλης των Τρικάλων.

Πηγή: Έθνος, Α. Κώττη, 17/7/09
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11380&subid=2&tag=8796&pubid=4734888#