Στην τελική ευθεία βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας, προκειμένου να είναι έτοιμο για τις 24 Ιουλίου όταν θα γίνουν τα εγκαίνιά του από τον υπουργό Πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά. Όραμα αλλά και αίτημα δεκαετιών για την πόλη με το πλούσιο ιστορικό και πολιτισμικό παρελθόν από την Προϊστορική ως τη Ρωμαϊκή εποχή, το νέο μουσείο της παραδίδεται τελικώς με καθυστέρηση τριών ετών αφού, παρά τις υποσχέσεις, δεν έμελλε να συμπέσει με την Πολιτιστική Πρωτεύουσα του 2006, ενώ στη συνέχεια τα εγκαίνια διαρκώς αναβάλλονταν. Τα αίτια της καθυστέρησης ήταν πολλά, τα τελευταία όμως οφείλονταν σίγουρα στη μουσειολογική μελέτη και στην εκτέλεσή της. Χρειάστηκε μάλιστα να αλλάξει τρεις φορές η επιτροπή ανέγερσης του μουσείου ώσπου να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Και πάλι ωστόσο το μουσείο δεν θα εγκαινιασθεί ολόκληρο αλλά οι τρεις από τις τέσσερις αίθουσές του, με την τελευταία να ακολουθεί τον Σεπτέμβριο. Αμέσως όμως θα τεθούν σε λειτουργία η αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων και το αμφιθέατρο του μουσείου.
Η αίθουσα ιδιωτικού βίου, η αίθουσα με τη νεκρόπολη καθώς και η αίθουσα περιοδικών εκθέσεων- θα αρχίσει τη λειτουργία της με την έκθεση «Τα φυτά στην Ιστορία της Ευρώπης»- είναι οι πρώτες που ανοίγουν, ενώ αναμένεται η αίθουσα η οποία αναφέρεται στον δημόσιο βίο. Λίγες ημέρες λοιπόν πριν από τα εγκαίνια και η αναφορά των εργασιών, όπως την παραθέτει η επιστημονική επιτροπή του μουσείου, είναι η εξής: Έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες συντήρησης όλων των εκθεμάτων, έγιναν οι αναπαραστάσεις της ρωμαϊκής αγροτικής οικίας και της ρωμαϊκής αστικής κατοικίας, ολοκληρώθηκε η αναπαράσταση και αλλού η μεταφορά επτά διαφορετικών ειδών τάφων από την Προϊστορική ως τη Ρωμαϊκή περίοδο, καθώς επίσης και η τοποθέτηση και η συντήρηση 14 ψηφιδωτών τα οποία αποτελούν τα εντυπωσιακότερα εκθέματα του μουσείου. Στη διαδικασία της ολοκλήρωσης βρίσκεται και η τοποθέτηση του εποπτικού υλικού, συμπεριλαμβανομένων έξι προβολών που προβλέπονται στη μελέτη, ενώ ρυθμίζεται ο φωτισμός και τοποθετήθηκε το νέο δάπεδο του μουσείου. Ολοκληρώθηκε επίσης η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.
Η ιστορία της Πάτρας μέσα στους αιώνες παρουσιάζεται στο νέο μουσείο που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης, ένα κτίριο συνολικού εμβαδού 8.000 τ.μ. κτισμένο σε οικόπεδο 17 στρεμμάτων. Το μουσείο είναι έργο του αρχιτέκτονα κ. Θεοφάνη Μπομπότη κατόπιν αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και έχει ένα εντελώς ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό στοιχείο, μία σφαίρα, ύψους 8,5 μέτρων και διαμέτρου 24, η οποία προβάλλεται δυναμικά στην πρόσοψη του μουσείου.
Προτομές κατοίκων της αρχαίας Πάτρας «υποδέχονται» το κοινό στην πρώτη αίθουσα στην οποία θα βρίσκονται επίσης αρχιτεκτονικά ευρήματα αρχαίων κατοικιών και, το εντυπωσιακότερο όλων, τα ψηφιδωτά που θα παρουσιασθούν, τα περισσότερα για πρώτη φορά. Η αναπαράσταση ενός υδραγωγείου κυριαρχεί στη δεύτερη ενότητα, η οποία αναφέρεται στην πολεοδομική αλλά και στην κοινωνική και διοικητική οργάνωση της πόλης, ενώ στην τρίτη αίθουσα ο επισκέπτης θα μυείται στις δοξασίες, στις τελετές και στα έθιμα που συνδέονταν στην αρχαιότητα με τον θάνατο.
Η Πάτρα, όπως δείχνει ένας μικρός οικισμός που εντοπίσθηκε στην περιοχή της Αρόης, κατοικήθηκε για πρώτη φορά κατά την 3η χιλιετία π.Χ. ενώ την πρώτη ακμή της γνώρισε στη Μυκηναϊκή εποχή. Η αρχαία πόλη ιδρύθηκε από τη συνένωση τριών ιωνικών πολίχνεων, τη Μεσάτη, την Άνθεια και την Αρόη με κέντρο την τελευταία, σήμερα μάλιστα θεωρείται ότι η ακρόπολη της αρχαίας Πάτρας- μυκηναϊκή και κλασική- βρίσκεται κάτω από το μεσαιωνικό κάστρο σε βάθος τουλάχιστον 20 μέτρων. Εκεί τοποθετούνται και τα σημαντικά ιερά της, της Αρτέμιδος Λαφρίας και της Παναχαΐδος Αθηνάς.

Πηγή: Το Βήμα, Μ. Θερμού, 15/7/09