Τα σχέδια για ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής της Κύπρου παρουσιάστηκαν προχθές στα γραφεία του Ιδρύματος Πολιτισμού Κύπρου στη Λευκωσία παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής και πολιτιστικής ζωής της χώρας. Το Μέγαρο Πολιτισμού Κύπρου, όπως θα ονομάζεται, φιλοδοξεί να αποτελέσει τον καταλύτη της καλλιτεχνικής δημιουργίας και πολιτιστικής ανάπτυξης του τόπου, με σημαντικές προεκτάσεις σε πολλούς τομείς, όπως η εκπαίδευση, η πολεοδομία, η αρχιτεκτονική και η αστική ανάπτυξη, η οικονομία και ο τουρισμός, η αειφόρος ανάπτυξη κ.ά. «Το Ιδρυμα Πολιτισμού Κύπρου», τόνισε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Κίκης Ν. Λαζαρίδης, «δεν θα παραδώσει στην κυπριακή κοινωνία απλώς ένα κτίριο, αλλά ένα πολιτιστικό αστικό σύμπλεγμα, που στην πραγματικότητα δεν θα είναι ένα, αλλά πολλά έργα μαζί:κέντρο μουσικών συναυλιών με δυνατότητα μετατροπής σε θέατρο για όπερα, μπαλέτο, μουσικό θέατρο, χώρος συνεδριακών διοργανώσεων κ.λπ., εκπαιδευτικό κέντρο, κέντρο εικαστικών και άλλων εκθέσεων, χώρος εστίασης και κοινωνικής συνάθροισης, αστική πλατεία και υπαίθριος συναυλιακός χώρος μεγάλης χωρητικότητας, αστικό πάρκο και υπόγειος χώρος στάθμευσης».
Χαρακτηριστικά του Μεγάρου θα είναι η αρχιτεκτονική εμβληματικότητα, η κατασκευαστική ποιότητα, τα υψηλά επίπεδα αισθητικής, η άρτια λειτουργικότητα, η άριστη ακουστική, η τεχνολογία αιχμής. Θα είναι υπόδειγμα κτιρίου φιλικού προς το περιβάλλον, προσιτό, ανοικτό, φιλικό προς όλους τους πολίτες, κατάλληλο να φιλοξενήσει τις πιο απαιτητικές διεθνείς παραγωγές και τις πιο ποιοτικές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, ένα έργο που θα τοποθετήσει την Κύπρο στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη.
«Πρόκειται», κατέληξε ο κ. Λαζαρίδης, «για ένα έργο εξαιρετικά πολύπλοκο λόγω των απαιτητικών προδιαγραφών του, αλλά κυρίως λόγω της πολλαπλότητας των χρήσεών του, αφού πρέπει να ληφθούν υπόψη σωρεία διαφορετικών παραμέτρων για τον σχεδιασμό και την εκτέλεσή του». Το Μέγαρο υπολογίζεται να ανοίξει τις πύλες του στο κοινό το 2012.
Το κτίριο φέρει τη σχεδιαστική σφραγίδα των Συμβούλων Μελετητών Ηopkins (Ηopkins Αrchitects of London) οι οποίοι επελέγησαν έπειτα από διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό πριν από δύο χρόνια.

Πηγή: Το Βήμα, 9/7/09