Αρχαίες ελληνικές επιγραφές «προδίδουν» την ταυτότητα του συγγραφέα τους, με καθυστέρηση 2.500 χρόνων. Πίσω από τη νέα τεχνολογία μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή που αποκαλύπτει τον γραφικό χαρακτήρα των αρχαίων χαρακτών βρίσκονται το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον.
Αν και από εποχή σε εποχή διαφοροποιείται η γραμματοσειρά των επιγραφών, οι εξειδικευμένοι ερευνητές δυσκολεύονται να διακρίνουν τον γραφικό χαρακτήρα του κάθε ανθρώπου που χάραξε στην πέτρα το κείμενο. Γι΄ αυτό και πιστεύεται πως το νέο πρόγραμμα θα συμβάλει αποφασιστικά στη μελέτη των 50.000 και πλέον αρχαίων επιγραφών που έχουν βρεθεί στην περιοχή της Αττικής, σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό «Νew Scientist».
Πρόκληση για τους Έλληνες επιστήμονες- με προεξάρχοντες τους καθηγητές Μιχάλη Παναγόπουλο και Κωνσταντίνο Παπαοδυσσέα- αποτελεί η προσπάθεια να ξεχωρίσουν 24 αρχαίες επιγραφές ανάλογα με τον χαράκτη που τις δημιούργησε. Οι ερευνητές εστίασαν αρχικά σε έξι χαρακτηριστικά γράμματα- Α, Ρ, Μ, Ν, Ο, Σ- τα οποία φωτογράφισαν σε καθεμία από τις 24 επιγραφές. Στη συνέχεια, προσδιόρισαν τη μέση μορφή καθενός από αυτά γράμματα σε κάθε επιγραφή.
Όταν ολοκληρώθηκαν οι υπολογισμοί, η ελληνική ομάδα κατάφερε να αντιστοιχίσει τα κείμενα σε έξι χαράκτες που έζησαν το διάστημα 334-134 π.Χ. Το ποσοστό επιτυχίας του προγράμματος αγγίζει το 100%, αν και θεωρείται πως υπάρχουν ακόμη περιθώρια βελτίωσης αν αξιοποιηθούν τα τρισδιάστατα μοντέλα των επιγραφών, αντί ψηφιακών φωτογραφιών.

Πηγή: Τα Νέα, 6/7/09