Ισραηλινοί αρχαιολόγοι ανέφεραν ότι εντόπισαν το μεγαλύτερο υπόγειο λατομείο στους Αγίους Τόπους, που χρονολογείται από την εποχή του Ιησού.
Η στοά εμβαδού 4.000 τετραγωνικών μέτρων, βρίσκεται σε βάθος δέκα μέτρων στην έρημο κοντά στην αρχαία πόλη της Ιεριχώ. Δημιουργήθηκε πριν από 2.000 περίπου χρόνια και χρησιμοποιήθηκε για περισσότερα από 500 χρόνια, όπως εξήγησε ο αρχαιολόγος Άνταμ Ζέρταλ.
Η κύρια αίθουσα της στοάς, με ύψος τριών μέτρων, υποστηρίζεται από είκοσι πέτρινους στύλους ενώ είναι διακοσμημένη με μεγάλη ποικιλία συμβόλων στους τοίχους, περιλαμβανομένων σταυρών και εμβλημάτων των ρωμαϊκών λεγεώνων.
Ο Ζέρταλ ανέφερε ότι η ομάδα του πανεπιστημίου της Χάιφα οδηγήθηκε στην τοποθεσία πριν από τρεις μήνες κατά τη διάρκεια εργασιών λεπτομερούς χαρτογράφησης της περιοχής. «Είδαμε μία τρύπα στο έδαφος, κατεβήκαμε και ανακαλύψαμε την τεράστια σπηλιά» εξήγησε.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι πέτρες του λατομείου χρησιμοποιήθηκαν για την ανέγερση ναών και κτιρίων στην ευρύτερη περιοχή, αν και, όπως επισημαίνουν απαιτούνται περισσότερες έρευνες.

Πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες Reuters, 22/6/09
http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathciv_1_22/06/2009_285318