Ένα ταξίδι στα 9.000 χρόνια Ιστορίας της μαρτυρικής Κύπρου, μέσα από φωτογραφίες, ντοκουμέντα, ποιήματα και λόγια ιστορικών όπως του Καρόλου Ντηλ, προσφέρει το φωτογραφικό- ιστορικό λεύκωμα «Κύπρος… το τραγούδι της Μεσογείου» (Εκδόσεις Έψιλον), με κείμενα και επιμέλεια της Ανζέλ Κουλούρη, φωτογραφίες των Ευριπίδη Κλεόπα και Παύλου Εκτωρίδη.
Από την αρχαία Έγκωμη και τις φωτογραφίες των θησαυρών που έφεραν στο φως οι ανασκαφές στην περιοχή, στο αρχαίο θέατρο και το γυμνάσιο της Σαλαμίνας (πρώτη πόλη της Κύπρου στην προϊστορία), στα νομίσματα του βασιλιά της Κύπρου Ιακώβου Β΄. Στις ανασκαφές του τελευταίου αιώνα στην Κύπρο ανακαλύφθηκαν αρχιτεκτονικά μνημεία και κατ΄ επέκταση παραδόσεις που άφησε η πολύχρονη γαλλική (φράγκικη) και βενετσιάνικη κυριαρχία που συμπληρώνονται από κείμενα των περιηγητών του 19ου και του α΄ μισού του 20ού αιώνα.
«Λέγεται πως ακούγονταν μέσα στην πόλη της Αμμοχώστου εκατό διαφορετικές γλώσσες. Θαυμάσιες κατοικίες, μεγαλοπρεπείς ναοί στόλιζαν την πόλη και πανίσχυρα τείχη με πύργους και επάλξεις τής έδιναν ασφάλεια και ξεχωριστή γραφικότητα» σημειώνει στο λεύκωμα η Ανζέλ Κουλούρη, αναφερόμενη στον περίφημο Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου γοτθικής αρχιτεκτονικής, όπου εστέφοντο οι βασιλείς της Ιερουσαλήμ και της Κύπρου.
Ξεφυλλίζοντας το λεύκωμα συναντά κανείς φωτογραφίες από το βενετσιάνικο Παλάτι της Αμμοχώστου χτισμένο στα ερείπια του Παλατιού των Λουζινιάν του 13ου αιώνα, το Μοναστήρι της Αγίας Νάπας, τα βενετσιάνικα τείχη της Λευκωσίας, το Κούριον, το λιμάνι της Λεμεσού, πλάι στα ιστορικά στοιχεία που παραθέτει η συγγραφέας, στα χειρόγραφα, στα γλυπτά και σε πίνακες ζωγραφικής.

Πηγή: Τα Νέα, 24/6/09