Ανάπτυξη ή πολιτισμός; Σ’ αυτό το δίλημμα κλήθηκαν για άλλη μια φορά να αποφανθούν τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Αφορμή στάθηκαν τα μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική που έχουν πολλές φορές απασχολήσει το Συμβούλιο. Προχθές τα μέλη του, έπρεπε να αποφασίσουν για την έγκριση ή μη της προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου για το οποίο υπάρχουν αντιρρήσεις από την τοπική κοινωνία.
Η προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων χωρίζεται σε τρία έργα: το υποέργο Ολυμπιάδας που προβλέπει δημιουργία νέας στοάς προσπέλασης και δημιουργία καινούργιου εργοστασίου εμπλουτισμού (εκεί γίνεται ο διαχωρισμός του χαλκού από τον χρυσό) στην περιοχή Μαντέμ Λάκκου, το υποέργο Μαύρων Πετρών που αφορά την ανάπτυξη του υφιστάμενου μεταλλείου και τέλος το έργο στις Σκουριές. Αυτό που περιλαμβάνει την ανάπτυξη νέου μεταλλείου και στοάς εμπλουτισμού, απασχόλησε περισσότερο απ’ όλα το ΚΑΣ. Η αρμόδια εφορεία ζήτησε να εξαιρεθεί από το έργο το Καρακόλι, παρατηρητήριο ελληνιστικών χρόνων, επειδή πρόκειται για εξαιρετικό μνημείο ύψους 3 μ.
Το συγκρότημα μεταλλείων Κασσάνδρας που βρίσκεται στη ΒΑ ακτή της χερσονήσου της Χαλκιδικής, περίπου 110 χλμ. ανατολικά της Θεσσαλονίκης, έχει παρελθόν από τους ιστορικούς χρόνους

Α.Μ.

Πηγή: Καθημερινή, Γ. Συκκά, 18/6/09
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_1_18/06/2009_318926