Η Αθήνα γιορτάζει! Υποδέχεται το νέο μουσείο της, ένα μουσείο αφιερωμένο στα αριστουργήματα της αρχαίας κλασικής τέχνης από τα μνημεία της Ακρόπολης. Την είδηση ανέλαβαν να μεταδώσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, κινούμενα σε ολόκληρη την πόλη. Από σήμερα, λεωφορεία, τρόλεϊ και συρμοί του μετρό έχουν «ντυθεί» τη ζωφόρο του Παρθενώνα που απεικονίζει την πομπή των Παναθηναίων, τη μεγάλη γιορτή προς τιμήν της προστάτιδος της πόλης θεάς Αθηνάς.
Η ζωφόρος, άλλωστε, με τις 360 μορφές θεών, ηρώων και απλών αθηναίων πολιτών, σύνολο εκπληκτικής τέχνης αλλά και η μεγαλύτερη γλυπτική σύνθεση όλων των εποχών, προσφέρεται ιδανικά για τον συγκεκριμένο στόχο. Μεταφέρει το μήνυμα αλλά και το διαρκές αίτημα για την επανένωσή της.
Από το τμήμα της ζωφόρου, στο οποίο καταγράφεται η προετοιμασία των ιππέων για την πομπή- συνολικά είναι 231 ιππείς – προέρχονται τα «αποσπάσματα» που απεικονίζονται στις δύο πλαϊνές όψεις των λεωφορείων, του μετρό και των τρόλεϊ, στις δύο πρώτες περιπτώσεις με την ανάδειξη μόνο των μορφών, ενώ στην τρίτη ολόκληρων των λίθων από τους οποίους προέρχονται. Στις στάσεις, εξάλλου, η ήρεμη μορφή μιας Κόρης της Ακρόπολης με την περίτεχνη κόμμωση, τα κοσμήματα και το χαρακτηριστικό αρχαϊκό μειδίαμα, συντροφεύει τους αναμένοντες.
Η ίδια μορφή απεικονίζεται σε τεράστια μπάνερ που έχουν αναρτηθεί σε κεντρικές λεωφόρους. Ο στολισμός της Αθήνας θα διαρκέσει ως και 15 ημέρες μετά τα εγκαίνια, που θα γίνουν στις 20 Ιουνίου.

Πηγή: Το Βήμα, 10/6/09