Τριάντα πέντε αρχαιολογικές οικιστικές θέσεις είναι ο απολογισμός των τελευταίων ερευνών στην Κάρπαθο όπου ερευνά το Πανεπιστήμιο Θράκης και δεν είναι καθόλου μικρός. Αντιπροσωπεύει μεμονωμένες αγροικίες («στάβλους»), όπως τους σύγχρονους, οι οποίοι επίσης, με τις παραπληρωματικές αγροτικές τους εγκαταστάσεις, καταγράφονται, ως τμήμα της εθνογραφικής έρευνας, αλλά και ως μεθοδολογικό εργαλείο στην κατανόηση των αρχαίων ευρημάτων.
Ανάμεσά τους και μια θέση κοντά στη θάλασσα που εντυπωσιάζει η διατήρησή της. Ο τοίχος που παρατήρησε κοντά ο ανασκαφέας, καθηγητής Μανόλης Μελάς, αποδίδεται μάλλον σε αλυκή της ρωμαϊκής εποχής. Βρέθηκε σε ένα νησάκι ανατολικά της Καρπάθου, που λέγεται της Μοίρας του Αφιάρτη.
Ο απολογισμός της τελευταίας έρευνας (απομένουν δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα), περιλαμβάνει επίσης πολλά αρχιτεκτονικά στοιχεία και κεραμική που προέκυψαν από μια επιφάνεια 7,14 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αρκετά για να κατανοήσουμε το παρελθόν: συστάδα από μικρούς οικισμούς και μεμονωμένους στάβλους της Μινωικής, Μυκηναϊκής (2000-1200 π.Χ.) και Υστερο-Ρωμαϊκής Εποχής (300-700 μ.Χ.) γύρω από ένα βραχώδες ύψωμα στα Δύο Βουνά.
Στα ευρήματα ξεχωρίζει μεγάλος, σκληρός ασβεστολιθικός βράχος σε σχήμα ανώμαλου κυβόλιθου. Στην άνω επιφάνειά του είναι λαξευμένη ανάγλυφη ανθρώπινη μορφή και σύμφωνα με τις πρώτες ερμηνείες πρόκειται για λατρευτικό βωμό.

Α.Μ.
Πηγή: Καθημερινή, Γ. Συκκά, 10/6/09
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_1_10/06/2009_318023