Από τις 20 Ιουνίου το κοινό θα μπορεί να επισκέπτεται, με ένα ευρώ έως το τέλος του 2009, το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, που φωτίζει τα μυστικά ενός από τα πιο διάσημα μνημεία της ανθρωπότητας. Η συγγραφέας παιδικών βιβλίων Μαρίζα Ντεκάστρο φωτίζει τα ανθρώπινα μυστικά των εκθεμάτων του, αναπλάθοντας την άγνωστη στους πολλούς ιστορία τους. (Ο οδηγός της για παιδιά και νέους θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο).
«Η βασική μας ιδέα ήταν η αίθουσα του Παρθενώνα να βρίσκεται στον τελευταίο όροφο του Μουσείου, καλυμμένη με τζάμι, ώστε να φαίνεται η Πομπή των Παναθηναίων, στη ζωφόρο που ζώνει τον Παρθενώνα. Έπρεπε να στρίψουμε λοιπόν τον άξονα της αίθουσας, ώστε η ζωφόρος να δέχεται το φως με την ίδια γωνία που είχε όταν τη δημιούργησε ο Φειδίας», λέει ο αρχιτέκτονας- μαζί με τον Μπερνάρ Τσουμί- του Νέου Μουσείου Ακρόπολης, Μιχάλης Φωτιάδης.
Η ζωφόρος του Παρθενώνα, ίσως το διασημότερο έκθεμα που θα έχει δική του γυάλινη αίθουσα, που θα αξιοποιεί εντυπωσιακά επιτεύγματα της σύγχρονης τεχνολογίας, βρισκόταν- όπως εξηγεί ο κ. Φωτιάδης στον υπό έκδοση οδηγό για παιδιά και νέους της Μαρίζας Ντεκάστρο «Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Τα μνημεία και τα έργα των ανθρώπων» (Εκδόσεις Μεταίχμιο) – «σε ύψος 10,30 μ. (πιο ψηλά από ένα τριώροφο κτίριο) και μπορούσαν να τη δουν καθαρά μόνο οι θεοί. Τώρα την κατεβάσαμε στο ανθρώπινο επίπεδο του βλέμματος, σε ύψος 1,50 μ.».
«Τα μουσεία είναι σχολεία. Οι καταλληλότεροι χώροι για την πρόσληψη της Ιστορίας. Και οι πόρτες, οι πύλες ή τα Προπύλαιά τους είναι τα ιδανικά ανοίγματα για να μπαίνουν οι μαθητές στον κόσμο των Αρχαίων», παρατηρεί ο αναπληρωτής καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Πάνος Βαλαβάνης. «Όταν μάλιστα πρόκειται για την Ακρόπολη και το Νέο Μουσείο της, ο κόσμος που ανοίγεται μπροστά μας είναι μαγικός: τα αρχαϊκά αετώματα, ο Μοσχοφόρος και οι Κόρες, το Παιδί του Κριτία και ο Ξανθός έφηβος, τα αρχιτεκτονικά γλυπτά των ιωνικών ναών και οι Καρυάτιδες».
Τις ανθρώπινες ιστορίες πίσω από τα πολύτιμα εκθέματα του Μουσείου αφηγείται, με βάση τα ιστορικά στοιχεία και τα ευρήματα ή τις εικασίες των αρχαιολόγων, η Μαρίζα Ντεκάστρο. Όπως εκείνη για την κουκουβάγια στην είσοδο του Νέου Μουσείου, που είναι σκαλισμένη σε παριανό μάρμαρο και για χρόνια υποδεχόταν τους επισκέπτες στην είσοδο του παλαιού Μουσείου: «Οι Αθηναίοι γνωρίζουν καλά την κουκουβάγια. Η μικρούλα κουκουβάγια της Αθηνάς φωλιάζει στις σπηλιές γύρω από τον βράχο της Ακρόπολης και στα παλιά σπίτια της Πλάκας, στα άλση των λόφων της Αθήνας και στα βουνά της Αττικής». Γι΄ αυτό κι έγινε έμβλημα της θεάς της σοφίας, αλλά και του Νέου Μουσείου…

Πηγή: Τα Νέα, Π. Ηλ. Αγιαννίδης, 6-7/6/09