Σαλαμίνα, Παγασητικός, Νότιος Ευβοϊκός, Αργοσαρωνικός: είναι μερικές μόνο από τις θαλάσσιες περιοχές που ερευνώνται συστηματικά από το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών, το οποίο από το 1973 δραστηριοποιείται στην υποθαλάσσια αρχαιολογική έρευνα στην Ελλάδα.
Μόλις πριν από ένα μήνα το Ινστιτούτο παρουσίασε το πλούσιο έργο του στην εξερεύνηση των ελληνικών – και όχι μόνο – θαλασσών, τις έρευνές του και τους στόχους του για το μέλλον. Μέχρι τώρα, το Ινστιτούτο έχει συμμετάσχει σε έρευνες με εντυπωσιακή εξέλιξη, όπως εκείνη στην Αντιδραγονέρα Κυθήρων, στο Δοκό ανοιχτά της Ύδρας και στα Ίρια της Νάξου. Ανάμεσα στα πολλά υποσχόμενα ερευνητικά του προγράμματα, εντάσσεται η εξερεύνηση της υποθαλάσσιας περιοχής Μόδι, στην ευρύτερη περιοχή της ‘Υδρας, όπου ο αρχαιολόγος Χρήστος Αγουρίδης έχει εντοπίσει ναυάγιο της Εποχής του Χαλκού.
Ως ενάλια αρχαιολογία ορίζεται η αρχαιολογική έρευνα των βυθών των θαλασσών με σκοπό τον εντοπισμό, την έρευνα και την προστασία υλικού το οποίο βρίσκεται εκεί: ερείπια καταβυθισμένων πόλεων και κυρίως ναυάγια πλοίων, τα οποία βυθίστηκαν σε διάφορες ιστορικές περιόδους παρασέρνοντας μαζί τους και το φορτίο τους. Η σύνθεση του υλικού που απαρτίζει τα φορτία των ναυαγίων – ομάδες αντικειμένων αντιπροσωπευτικών για διάφορους πολιτισμούς – αποτελεί σημείο αναφοράς και έρευνας για την αρχαιολογία εν γένει, ενώ οι ιδιαίτερες συνθήκες στο βυθό της θάλασσας και η δυσκολία στην προσέγγιση καθιστούν τα ναυάγια σχεδόν κλειστά αρχαιολογικά σύνολα όπου διασώζεται η πολυδιάστατη φύση του υλικού πολιτισμού των περιόδων στις οποίες ανάγονται.
Μέχρι σήμερα η έρευνα των ναυαγίων στις ελληνικές θάλασσες συντελείται από:
• την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων ( Υπουργείο Πολιτισμού) με σκοπό την προστασία και την επιτήρηση των υποθαλάσσιων αρχαιοτήτων.
• Το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών, με στόχο την κατάρτιση και εκτέλεση ερευνητικών προγραμμάτων σε σχέση το υποθαλάσσιο αρχαιολογικό υλικό.
• το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, το οποίο δραστηριοποιείται στην έρευνα του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Ζ.Ξ.
Πηγή: Athens News 5/6/09