Εδώ και δεκαετίες οι επιστήμονες αναζητούν την ιδανική μέθοδο αποκατάστασης παλιών βιβλίων και ντοκουμέντων που έχουν υποστεί κάποια αλλοίωση ή ακόμη και καταστροφές. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Deutsche Welle, πάντως, Γερμανοί επιστήμονες φέρεται πως ανακάλυψαν μια καινούρια μέθοδο και προτείνουν την κατάψυξη των συγκεκριμένων εντύπων.
Πριν από περίπου 2 μήνες (στις 3 Μαρτίου), στις 2 μετά το μεσημέρι, συνέβη κάτι αναπάντεχο στην Κολωνία. Μέσα σε λίγα λεπτά, το κτίριο, στο οποίο στεγαζόταν το Ιστορικό Αρχείο της πόλης, κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. Αιτία, όπως αποδείχτηκε, τα υπόγεια έργα επέκτασης του μετρό.
Πλην όμως, εκτός από τα δύο ανθρώπινα θύματα, η Κολωνία θρήνησε και τα χιλιάδες ιστορικά ντοκουμέντα και παλιά βιβλία, τα οποία σκίστηκαν, λερώθηκαν ή καταστράφηκαν ολοσχερώς. Οι υπεύθυνοι των αρχείων της γερμανικής μεγαλούπολης απευθύνθηκαν στην υπηρεσία αποκατάστασης βιβλίων και εγγράφων του Βερολίνου, ζητώντας τη συμβολή των ειδικών της.
Ποια όμως είναι η διαδικασία που ακολουθούν οι ειδικοί του Βερολίνου, ώστε να σώσουν όποια από τα παλιά έντυπα δεν καταστράφηκαν εντελώς; Η εκπρόσωπός τους, Μάργκαρετ Πόλατσεκ, την περιέγραψε φέρνοντας ως παράδειγμα ένα βιβλίο που βρίσκεται σε κακή κατάσταση: «Είναι δεμένο με περγαμηνή. Συνεπώς, έπρεπε πρώτα να το τυλίξουμε σε μεγάλους επιδέσμους, έτσι ώστε να μη φουσκώσει και χάσει τη δομή του. Στη συνέχεια το καταψύξαμε στους 18 βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν».
Όπως είπε, τα δραστικά αυτά μέτρα είναι απαραίτητα, διότι κάθε ώρα που περνά το βιβλίο αλλοιώνεται. Εννοείται βέβαια πως τα βιβλία δεν παραμένουν εσαεί στον ειδικό καταψύκτη. «Το κάνουμε κατ΄ αρχήν ώστε να κερδίσουμε χρόνο. Όπως συμβαίνει και με τα τρόφιμα, έτσι και τα βιβλία δεν παθαίνουν το παραμικρό όσο βρίσκονται στο ψυγείο: δεν φουσκώνουν εάν είναι βρεγμένα, το μελάνι δεν αρχίζει να τρέχει. Και το σημαντικότερο, εξουδετερώνονται οι μύκητες», πρόσθεσε χαρακτηριστικά η Μ. Πόλατσεκ.

Πηγή: www.kathimerini.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ–ΜΠΕ, 5/6/09
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_03/06/2009_282878