Δύο πάπυροι που εντοπίστηκαν διπλωμένοι κάτω από ηφαιστειακή στάχτη στην πόλη Herculaneum (Ηράκλειο) της Ιταλίας θα διαβαστούν με χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας.
Οι πάπυροι εντοπίστηκαν στο εσωτερικό Ρωμαϊκής βίλας στα ερείπια της πόλης η οποία καταστράφηκε από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ., όπως και η γειτονική της Πομπηία. Και όπως συνέβη και στην Πομπηία, η ηφαιστειακή στάχτη συντέλεσε στη διατήρηση άφθονων υλικών καταλοίπων, μεταξύ των οποίων ήταν και οι πάπυροι. Παρά την καλή κατάστασή τους, οι πάπυροι, που πιστεύεται ότι περιέχουν κείμενα του ποιητή Φιλοδήμου (110 π.Χ.), είναι εξαιρετικά εύθραυστοι για να ξεδιπλωθούν, κάτι που θα καθιστούσε αδύνατη την ανάγνωσή τους.
Η λύση στο πρόβλημα φαίνεται ότι δίνει η ψηφιακή τεχνολογία. Σύμφωνα με το Δρα. Brent Seales, καθηγητή μηχανολογίας στο Πανεπιστήμιο του Kentucky, οι πάπυροι μπορούν να διαβαστούν χωρίς καν να ανοιχθούν, καθώς ένα νέο σύστημα που προσομοιάζει με αξονική τομογραφία (X-Ray CT scanning) επιτρέπει την αποτύπωση του εσωτερικού τους. Το σύστημα βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και προωθείται από το πρόγραμμα ΕDUCE (Enhanced Digital Unwrapping for Conservation and Restoration). Σε περίπτωση που η πειραματική αυτή διαδικασία έχει θετικό αποτέλεσμα, θα καταστεί δυνατή η ανάγνωση μεγάλου αριθμού αρχαίων εγγράφων στα οποία η πρόσβαση είναι μέχρι σήμερα αδύνατη.

Ζ.Ξ.

Πηγή: Biblical Archaeology Review, 29/5/09
http://www.bib-arch.org/news/dailynews.asp