Ένα νέο εργαστήριο έρευνας αρχαίου γενετικού υλικού εγκαινιάστηκε στην Αίγυπτο, με απώτερο σκοπό τη μελέτη του οικογενειακού δέντρου αρχαίων ταριχευμένων σωμάτων.
Το εργαστήριο ανήκει στο Πανεπιστήμιο του Καϊρου και είναι το δεύτερο παρόμοιο κέντρο που εγκαινιάζεται στην Αίγυπτο, μετά από εκείνο του Μουσείου του Καϊρου. Η λειτουργία εργαστηρίων έρευνας αρχαίου γενετικού υλικού είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Αίγυπτο, καθώς εκεί έχουν βρεθεί και φυλάσσονται τα ταριχευμένα σώματα των φαραώ και άλλων ιστορικών προσωπικοτήτων, των οποίων οι οικογενειακές σχέσεις είναι γνωστές από διάφορες αρχαίες πηγές.
Μέχρι και πριν από δύο χρόνια, οποιαδήποτε μελέτη σχετικά με το αρχαίο DNA πραγματοποιούνταν σε εργαστήρια μελέτης γενετικού υλικού εκτός Αιγύπτου, πράγμα που επιβράδυνε τις διαδικασίες έρευνας, αλλά και προκαλούσε την αμφιβολία των Αιγυπτίων υπευθύνων. Ο Ζahi Hawass δηλώνει χαρακτηριστικά ότι είναι πολύ σημαντικό να μη χρησιμοποιείται το ίδιο εργαστήριο για τις αναλύσεις του DNA νεκρών και ζωντανών υποκειμένων, καθώς ενδέχεται να προκληθεί σύγχυση στα αποτελέσματα. Προσθέτει επίσης ότι η ίδρυση περισσότερων από ένα σχετικών εργαστηρίων στην Αίγυπτο συντελεί στην ακρίβεια των αποτελεσμάτων, καθώς επιτρέπει σύγκριση πορισμάτων.
Σύμφωνα με τον επιστήμονα Δρα Sally, ο οποίος εργάζεται στο νέο κέντρο, το αρχαίο γενετικό υλικό είναι όντως πιο ευαίσθητο από το σύγχρονο και παρουσιάζει διαφορετικά ερευνητικά προβλήματα. Η πραγματικότητα αυτή καθιστά αναγκαία την ύπαρξη κέντρων έρευνας αποκλειστικά για αρχαίο υλικό.
Ως πρώτο επιστημονικό του στόχο, το νέο κέντρο έχει σκοπό να μελετήσει λεπτομέρειες σχετικά με την καταγωγή του διάσημου φαραώ Τουταγχαμών (1333-1324 π.Χ.), ο οποίος βρίσκεται μέχρι και σήμερα ταριχευμένος στον τάφο του στην Κοιλάδα των Βασιλέων (ΚV 62). Παρά τις γενικές γνώσεις οι οποίες υπάρχουν σχετικά με το ευρύτερο οικογενειακό δέντρο του φαραώ, πολλά στοιχεία, μεταξύ των οποίων η πατρότητά του, μας είναι άγνωστα. Έτσι, στο νέο ερευνητικό πρόγραμμα θα περιληφθεί μελέτη δείγματος από τη μούμια του, νέες ακτινογραφίες καθώς και ανασύσταση των χαρακτηριστικών πιθανών συγγενών του νεκρού βασιλιά. Σύμφωνα με τον Δρα Hawass, και τα δύο Αιγυπτιακά εργαστήρια θα εμπλακούν στις μελέτες, τις οποίες θα ενισχύσει και θα καταγράψει το Discovery Channel. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον επόμενο Φεβρουάριο. Περιμένουμε…

Z.Ξ.

Πηγή: ΑFP, 2/6/09
http://www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5hOuCMFEO55L5ru_hLvYAdxhynVAw