«Ο Δαρβίνος θα ενθουσιαζόταν. Αυτό το απολίθωμα μάς λέει ποιοι είμαστε και από πού προερχόμαστε», δηλώνει ο Ρίτσαρντ Ατένμπορο, ο οποίος πρόκειται να παρουσιάσει το σχετικό ντοκιμαντέρ στη βρετανική τηλεόραση.
Η έρευνα για την άμεση σχέση που συνδέει τον άνθρωπο με το υπόλοιπο ζωικό βασίλειο διαρκεί 150 χρόνια- από τότε που ο Δαρβίνος πρωτοδιατύπωσε τη Θεωρία της Εξέλιξης. Αλλά μόλις τώρα έπεσε φως σε ένα κρίσιμο κεφάλαιο της ανθρώπινης ιστορίας, τότε που το οικογενειακό δέντρο των πρωτευόντων θηλαστικών διαχωρίστηκε σε δύο κλάδους, ένας από τους οποίους οδήγησε στον σύγχρονο άνθρωπο. Ο χαμένος κρίκος στην ιστορία της εξέλιξης είναι το απολίθωμα ενός πρωτεύοντος θηλαστικού που έζησε πριν από 47 εκατ. χρόνια και εμφάνιζε πολλές ομοιότητες με τον λεμούριο, αλλά και κάποιες με τον άνθρωπο. Ο Darwinius Μasillae, όπως ονομάστηκε επιστημονικά, αποτελεί για τους ειδικούς «το όγδοο θαύμα του κόσμου». «Αυτό το μικρό ον θα μας δείξει τη σχέση μας με τα υπόλοιπα θηλαστικά. Αυτό μας συνδέει απευθείας μαζί τους» δήλωσε ο Ρίτσαρντ Ατένμπορο, ο βραβευμένος σκηνοθέτης της ταινίας «Γκάντι» και παρουσιαστής στο ΒΒC σειράς ντοκιμαντέρ.

Μυστικές μελέτες

Η καταγωγή του Darwinius Μasillae μελετήθηκε μυστικά για δύο χρόνια από ομάδα κορυφαίων παλαιοντολόγων, με επικεφαλής τον Νορβηγό καθηγητή Γιορν Χούρουμ, διευθυντή του Μουσείου Εθνικής Ιστορίας στη Νορβηγία. Κάτω από άκρα μυστικότητα, το απολίθωμα μεταφέρθηκε στη Νέα Υόρκη όπου χθες παρουσιάστηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας με αφορμή τη συμπλήρωση των διακοσίων χρόνων από τη γέννηση του Δαρβίνου. Στα τέλη Μαΐου θα εκτεθεί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου μόνο για μία ημέρα για να επιστρέψει στη συνέχεια στο Όσλο. Οι ειδικοί δηλώνουν ότι η Ίντα, που πήρε το όνομά της από την κόρη του Νορβηγού καθηγητή, είναι το πιο ολοκληρωμένο απολίθωμα που έχει βρεθεί ποτέ. Η Ίντα ανακαλύφθηκε πριν από 25 χρόνια από έναν ερασιτέχνη παλαιοντολόγο στο Όρυγμα Μέσελ, έναν αρχαίο κρατήρα λίμνης κοντά στη Φρανκφούρτη, γνωστό για τα απολιθώματα που έχουν βρεθεί εκεί. Στη συνέχεια αγοράστηκε από έναν Γερμανό συλλέκτη, ο οποίος κράτησε μυστική την ύπαρξή του για 20 χρόνια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ιδιοκτήτης του δεν είχε την παραμικρή ιδέα για τη σημασία του απολιθώματος. Το 2006 η Ίντα έπεσε στα χέρια ενός εμπόρου, ονόματι Τόμας Πέρνερ. Ο Πέρνερ την εμφάνισε στην έκθεση απολιθωμάτων και ορυκτών που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Αμβούργο. Εκεί ο καθηγητής Χούρουμ είδε το «πιο όμορφο απολίθωμα στον κόσμο», χάνοντας τον ύπνο του για δύο ημέρες, όπως εξομολογήθηκε. Ήξερε ότι έπρεπε να κάνει κάτι προκειμένου να καταλήξει η Ίντα στους επιστήμονες παρά να βρεθεί στη συλλογή κάποιου άλλου συλλέκτη.

Ένα εκατομμύριο δολάρια

Ο έμπορος όμως ζητούσε ένα εκατομμύριο δολάρια, δέκα φορές περισσότερα από την τιμή που είχε πουληθεί το πιο σπάνιο απολίθωμα στη μαύρη αγορά. Έπειτα από έξι μήνες διαπραγματεύσεων, ο Νορβηγός καθηγητής κατάφερε να συγκεντρώσει τα χρήματα και να μεταφέρει την Ίντα στο Όσλο.
Μέχρι σήμερα το πιο γνωστό απολίθωμα πρωτεύοντος θηλαστικού στον κόσμο ήταν η Λούσι, ένας ανθρωπίδης ηλικίας 3,18 εκατομμυρίων ετών που βρέθηκε στην Αιθιοπία το 1974. Ήταν ο πιο παλιός γνωστός πρόγονος του ανθρώπου και μόνο κατά 40% πλήρης. Ο σκελετός της Ίντα είναι κατά 95% ολοκληρωμένος και τόσο καλά διατηρημένος στα βάθη της ηφαιστειογενούς λίμνης που οι επιστήμονες μπόρεσαν να εντοπίσουν ίχνη της γούνας της και υπολείμματα του τελευταίου γεύματός της. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τρεφόταν με φύλλα και λαχανικά και πιθανότατα ζούσε στα δέντρα γύρω από τη λίμνη. Η απουσία ηβικού οστού επιβεβαίωσε ότι ήταν θηλυκό, ενώ από τα πρώτα δόντια που βρέθηκαν, η ηλικία του προσδιορίστηκε στους εννέα μήνες και η ανάπτυξή του στο 60%. Ήταν, δηλαδή, σαν ένα παιδί έξι ετών.

Πηγή: Τα Νέα, 20/5/09