«Μουσεία και Πολιτιστικός Τουρισμός» είναι το θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων για το 2009, ενός θεσμού που καθιερώθηκε το 1977 από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να αναδειχθεί ο ρόλος των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία.
Στόχος λοιπόν του φετινού εορτασμού είναι να αναδειχθεί η διαδραστική και αρμονική σχέση που πρέπει να αναπτύσσεται ανάμεσα στα μουσεία και τον τουρισμό, γεγονός που θα συμβάλει τόσο στη διάσωση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς όσο και στη διάδοση των αξιών που εκφράζουν.
Στο πλαίσιο αυτό, το Ελληνικό Τμήμα του ICOM διοργανώνει ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ στις 18 Μαΐου, ημέρα του εορτασμού, η είσοδος θα είναι ελεύθερη σε όλα τα μουσεία.
Τιμώμενο Μουσείο για το 2009 είναι το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, που ιδρύθηκε το 2000 και έχει συμβάλει στην προβολή της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα. H κεντρική εκδήλωση του εορτασμού θα γίνει στην Αθήνα, στο Κτήριο του Ωδείου Αθηνών (Βασ. Γεωργίου Β και Ρηγίλλης) στις 18 Μαΐου, στις 19:30.

Β.Η.