Οι γόβες στιλέτο τέλος στα αρχαία θέατρα και με υπουργική απόφαση. Όπως και το κάπνισμα φυσικά. Ενώ «κόκκινη κάρτα» θα δείχνουν οι αρχαιολόγοι σε όσους καλλιτέχνες θα ονειρευτούν να ντύσουν την παράστασή τους με φτερά και πούπουλα, κεριά, πυρσούς, φελιζόλ, χαρτοπόλεμο ή σπόρους.
Τα μέτρα, που εγκρίθηκαν προχθές ομόφωνα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, αποτελούν σχέδιο υπουργικής απόφασης του Αντώνη Σαμαρά, με το οποίο ρυθμίζονται οι όροι παραχώρησης μνημείων και αρχαιολογικών χώρων για εκδηλώσεις.
Το σχέδιο, που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου, προβλέπει επίσης κόσμια συμπεριφορά κατά την είσοδο και παραμονή στους χώρους αυτούς. Ως εκ τούτου «δεν επιτρέπεται κατανάλωση τροφίμων και ποτών, η χρήση, χωρίς νόμιμη άδεια, τεχνητών μέσων αναπαραγωγής ήχου και μουσικών οργάνων, η ρύπανση και το κάπνισμα». Απαγορεύεται η είσοδος ατόμων «που βρίσκονται σε μέθη ή επήρεια ναρκωτικών ουσιών» και σε εκείνους που υπάρχει κίνδυνος να προσβάλουν την ευταξία, να προκαλέσουν ή να υποστούν ατύχημα.
Ιδιαίτερες οδηγίες δίνονται προς τους σκηνογράφους που έχουν δείξει κακή διαγωγή στο παρελθόν. Τους απαγορεύονται αυτονόητα πράγματα, αναγκαία όμως να ειπωθούν, όπως να κατασκευάζουν τα σκηνικά εν μέρει πάνω στις ορχήστρες των αρχαίων θεάτρων ή να τα στηρίζουν πάνω σε αρχαία μέλη. Απαγορεύονται όλες «οι εργοταξιακές δραστηριότητες, ιδίως οι ηλεκτροσυγκολλήσεις, οι ξυλουργικές εργασίες, οι εμπήξεις, η πριόνιση στοιχείων επί τόπου επάνω σε λίθους και η χρήση παντός είδους χρωμάτων για τη βαφή». Γιατί όλα αυτά έχουν συμβεί στην Επίδαυρο και στο Ηρώδειο. Οι αιτήσεις πρέπει να υποβάλλονται τρεις μήνες πριν από την εκδήλωση μαζί με τα σχέδια-μακέτες των σκηνικών.

Πηγή: Ελευθεροτυπία, Ν. Κοντράρου-Ρασσιά, 14/5/09
http://www.enet.gr/?i=news.el.texnes&id=44064